gHo Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2013 Witam, Potrzebuje porady odnośnie sprzętu typu NAS. W biurze mam 10 komputerów pracujących pod systemem MS WinXP Home oraz 1 komputer z MS Win XP Pro. Dotychczas jeden z komputerów (ten z XP Pro) działa jako serwer plików + serwer wydruku. Niestety takie rozwiązanie nie sprawdza się ze względu na problemy z uprawnieniami oraz kopią bezpieczeństwa. Komputery nie są w domenie, każdy użytkownik ma swoje konto lokalne. Nie mam kontroli kto może zapisywać dane do katalogu a kto tylko odczytywać. Dodam, że komputery są stare a budżet bardzo niski więc nie ma mowy o nowych komputerach, wraz z nowym oprogramowaniem (W7, Win Server, itp.). Nowe rozwiązanie ma pozwolić na większe bezpieczeństwo danych (macierz dyskowa), a w szczególności musi mieć kontrolę dostępu do zasobów. Zależy mi na tym, aby 9 komputerów miało dostęp tylko do odczytu folderów, natomiast 2 inne komputery do zapisu i odczytu dla tych samych folderów w sieci. Stąd moje pytanie: - Jakie rozwiązanie NAS wybrać? (zależy mi na niskobudżetowym rozwiązaniu ; +macież dyskowa) - Jak wygląda sprawa z uprawnieniami? (wiem, że samba ma możliwość tworzenia kont oraz logowania) Zakres cenowy: do 1000 zł (to już taki mega MAX) Dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2013 (edytowane) Jakiej wielkości dane chcesz na tym przechowywać? Np ile masz danych wygenerowanych w ciągu roku? To definiuje jakie potrzebne są dyski oraz w jakiej konfiguracji. Dostępne rozwiązania NAS są dość drogie, bo samo pudło jest bez dysków, a dorzucenie dysków podnosi cenę całego rozwiązania o koszt samego NAS. Co do oprogramowania to podejrzewam, że najwygodniejszy bedzie jakiś FreeNAS, OpenFiler lub Zentyal (kiedyś zwany eBox). Edytowane 17 Października 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gHo Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2013 (edytowane) Na szczęście danych nie jest dużo. Z jednego komputera, dane po skompresowaniu zajmują ok. 130 MB. Przyrost bez kompresji w przeciągu tygodnia to ok 5-10 MB (doc, docx, odt) i niekiedy dokumenty są usuwane więc też wielkość się zmniejsza. Dwa pozostałe komputery to ok. 500 MB w sumie (dane z księgowości + inne dokumenty). + katalog WYMIANA (~ 2-10 GB) - dane nie wymagające backupu, jedynie do zapewnienia wymiany w sieci. Przez ostatnie dwa dni testuję właśnie FreeNAS-a na Virtualu, na razie spełnia moje oczekiwania. Ewentualnie można by złożyć własny NAS. Myślę że storage 2x 500 GB spokojnie wystarczy. Edytowane 18 Października 2013 przez _ak_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dym3q Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2013 Jeżeli masz wystarczające umiejętności lepiej samemu coś złożyć. W 1 tys zł zdecydowanie nie masz nawet wyboru, żadnego sensownego NASa nie znajdziesz w tej kasie. Instalujesz FreeNAS albo OpenFiler, a jak chcesz tylko udostępniać dyski sieciowe po Sambie to zwykły Debian starczy. Najważniejsza sprawa to sama konfiguracja storagu i tu musisz bronić się przed awariami hardwaru, a więc padające dyski = mirror 1 z dysków. Druga sprawa to awarie logiczne, tzn użytkownik skasował sobie lub wszystkim dane przez pomyłkę. Tu najprościej będzie dorzucić 3 dysk i robić na niego rsync'a w nocy, ewentualnie snapshotować LVM ale to już bardziej skomplikowana sprawa. Możesz to nawet kopiować w katalog niewidoczny dla użytkowników na tej samej macierzy. Grunt to się zabezpieczyć bo jak nic w końcu ktoś coś usunie. Jeżeli to kluczowe dane to musisz jeszcze backupować na zewnętrzny nośnik (bo pożar, bo złodziej, bo pad zasilacza, który pociągnie za sobą dyski...) Technikalia związane z uprawnieniami są proste, zakładasz każdemu konto (żeby przy odejściu z pracy można go było łatwo odciąć) i tworzysz grupę z uprawnieniami do zapisu, dwóch klientów do tej grupy. Reszcie dajesz defaultowo odczyt (maska tworzenia plików 002). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...