Mardok Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2013 Do Audio jeszcze nie doszedłem, jak to zwykle bywa na www od Realtek ściąganie trwa wieki (20-30kb/s) póki co przerobiłem Chipset/WiFi/BT/LAN pozostało jeszcze do weryfikacji Grafika/Audi/Touchpad i jak skończę uaktualnię post wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznajomyx Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 U mnie problem polegał na tym że po podczas aktualizacji do Windows 8.1 wysypał się sterownik AHCI (Advanced Host Controller Interface) i po restarcie komputer wpadał w Boot Loop (logo Windows 8.1 potem Blue Screen potem restart i tak w kółko). Do UEFI (bios) nie dało się wejść ponieważ standardowo ustawiony jest FASTBOOT. Ja problem rozwiązałem w następujący sposób:1) wyciągnąłem dysk z ultrabooka2) uruchomiłem ultrabooka i jak pojawił się komunikat aby nacisnąć F4 (uruchomić recovery) wsadziłem dysk i nacisnąłem F43) przywróciłem obraz system (przed aktualizacją zrobiłem backup)4) po przywróceniu system nadal się nie uruchamiał ale miałem już możliwość uruchomienia Trybu awaryjnego i przejścia do UEFI5) w UEFI wyłączyłem AHCI i system się normalnie uruchomiłnastępnie zrobiłem:6) aktualizacje do Windows 8.17) w rejestrze zmieniłem dwa wpisy aby włączyć AHCI, następnie przeszłe do UEFI i uaktywniłem AHCI.System się załadował i wszystko pięknie śmiga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2013 Jak już pisałem wcześniej u mnie po restore dalej nie mogłem wejść do biosu, dopiero wyczyszczenie HDD zmusiło UEFI od "szukania" innych napędów - cóż niby już wszystko działa i po wgraniu 8.1 ze sklepu powrócił mi "system Samsungowy" nadpisując Windows 8 Pro z MSDNAA podsumowując wyszło tak jak bym dokonał normalnej/poprawnej aktualizacji do 8.1 - tylko trochę na około ... Tak czy inaczej sprzedaję to badziewie i zmieniam na jabłko nie mam ochoty więcej patrzeć na ten sprzęt ... PS. Jedyne dostępne sterowniki od Samsunga dla tego Ultrabook'a na 8.1 to ... do karty graficznej - koniec! Zaznaczam że sprzęt widnieje na oficjalnej liście sprzętów kompatybilnych z Windows 8.1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2013 @panowie dziękuję za wskazówki. Spróbuje wywalić avasta i potestować. Mardok - pytałeś czy mogę wejści do biosu - ostatnimi czasy próbowałem i nie udawało się, gdyż cały czas wyrzucało ekran z wyborem sposobu uruchomienia systemu, a do biosu nie szło się dostać. Jednakże dziś się udało (musiałem zrobić reset baterii). Wracam jeszcze do pytania o system - czyli jak wgram sobie windowsa z bootowalnego pendriva to przy instalacji wprowadzam klucz z obudowy lapka i wszystko śmiga legalnie (tylko nie mam już partycji recovery)? A tak btw. czy istnieje jakaś wersja win 7 lepsza od innych? Chodzi mi o taką z minimalną ilością bajerów. Dziękuję. ps. @mardok - też bym się chętnie przesiadł z tego szajsunga na jabłko...ten NP530 jest jakiś irytujący... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eragorin Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2013 (edytowane) Mój Samsung wrócił z serwisu z wymieniona płytą główną i Bios wreszcie działa. Edytowane 31 Października 2013 przez Eragorin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2013 @Tolokan_PL: na naklejce nie ma klucza (jest on zapisany w UEFI - przynajmniej w wersji z Win8) podczas instalacji system powinien się "sam" aktywować, ale jak wspominasz o Win7 to nie pamiętam czy Win7 już wspiera tą całą "pre-aktywacje". Tak czy inaczej masz pełne prawo wgrać ten sam system z pasującym kluczem na czysto nie łamiąc tym licencji MS, jedynie tak jak wspominasz stracisz partycję "recovery" która i tak jak widać jest mało przydatna ... Ja się ze swoim sprzętem już pożegnałem - czekam na MacBook Air 13,3" - zawita tam Win8 i będzie "gitarra" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaPeK Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 Witam, instalacja 8.1 z pena idzie bez problemu pod warunkiem wylaczenia w biosie uefi po instalacji mozna zalaczyc z powrotem instalacja z klucza uniwersalnego po instalacji zmieniamy na swoj ktory wczesniej odczytamy za pomoca http://rweverything.com/download/ z acpi table sterowniki instalujemy z SW Update wtedy przelaczanie grafik itd dziala bez problemow http://orcaservice.samsungmobile.com/SWUpdate.aspx i mala prośba moze ktoś wrzucic screena z oryginalnymi partycjami i jakie ma ustawienie ahci w biosie (czy auto czy manual) lub fotke oryginalnych ustawien biosu ? nie moge zalaczyc intel rst i nie mam juz pomyslow dlaczego dyski powinny byc w raid ale bios nie ma takiej opcji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robosok Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2013 pyanko jak w samsungu 5 series kapnąć się ze capslock jest wciśnięty jsk nie ma kontrolki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...