TheEgo Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2013 Witajcie. Ostatnim czasem otrzymałem od ojca dziewczyny dysk SATA do konsoli Playstation 3, który był tam wykrywany, jednakże konsola ma problemy z GPU przez co jej praca była niemożliwa. Postanowiłem wykorzystać ten dysk przy moim komputerze - niedawno postawiłem Windowsa 8.1 zamiast Ubuntu, którego używam od ładnych paru lat, jednak okazało się, że płyta główna nie czyta dysku - lecz ten wiruje. Próbowałem podłączać dysk jako jedyny, próbowałem kombinowania w Biosie - nadal dysku nie czyta - choć czytnik dysków pod USB go wykrywa. Pytanie brzmi - co zrobić, aby to ruszyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vroobelek Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2013 Sprawdź w innym porcie SATA, użyj innego kabla SATA, podłącz drugi kabel z zasilacza, dociśnij kable. Tak na początek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheEgo Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2013 Mam tylko dwa porty SATA biegnące z kabla od zasilacza. Jest to zasilacz, obudowa jak i chłodzenie firmy Cooltek ( lub jakoś tak) Dociskanie kabla nic nie daje, próbowałem nawet przedłużacza SATA Wysłane gołębiem pocztowym Nokia Lumia 800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2013 Po kolei . Dysk używany był poprzednio w PS3 ? Widoczny jest w biosie czy zarządzaniu dyskami ? Pracuje w ogóle - sprawdź to organoleptycznie tzn. przyłóż ucho do dysku lub dotknij go palcem i sprawdź czy są świadectwa pracy dysku - wibracje i dźwięk pracujących talerzy i głowic . Jak buda i PSU masz od Coolteka to też może być jego wina , zalecam sprawdzić działanie dysku na innym zasilaczu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheEgo Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2013 Dysk był poprzednio używany w Ultrabooku, został wyjęty do PS3, jednak konsola nie działa, wiec postanowiłem podłączyć go do PC. Tak, dysk działa, wiruje, talerze się kręcą. W biosie i w zarzadzaniu dyskami nie wykrywa dysku, choć nie wiem jak w przypadku Ubuntu czy Debiana - czasami Linuksik wykrywa mi napędy, a bios nie. Wysłane gołębiem pocztowym Nokia Lumia 800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2013 Mam tylko dwa porty SATA biegnące z kabla od zasilacza. Jest to zasilacz, obudowa jak i chłodzenie firmy Cooltek ( lub jakoś tak) Dociskanie kabla nic nie daje, próbowałem nawet przedłużacza SATA Wysłane gołębiem pocztowym Nokia Lumia 800. "Dwa porty SATA biegnace z kabla od zasilacza". To jest zasilanie dysku SATA, nam chodzi o kable od plyty glownej do dysku (to czerwone na obrazku ponizej): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheEgo Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2013 Cholerka, nie mam chyba czegoś takiego, z tym, że jak to możliwe? Ile to może kosztować? Wysłane gołębiem pocztowym Nokia Lumia 800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2013 http://allegro.pl/kable-tasmy-przedluzacze-kable-i-przedluzacze-4717?string=kabel+sata Kilka zlotych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vroobelek Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2013 Możliwe, że masz napęd DVD na SATA. Przełóż kabel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheEgo Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2013 Mój napęd niestety pracuje pod wejściem ATA. Czy po włożeniu ów kabelka, dysk powinien zacząć pracować? Wysłane gołębiem pocztowym Nokia Lumia 800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2013 Nie dowiesz się tego póki nie sprawdzisz . Bo na razie wygląda na to że dysk nie był w ogóle podpięty do portu SATA . 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheEgo Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 Kupilem kabelek i wszystko działa jak należy :) Wysłane gołębiem pocztowym Nokia Lumia 800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...