Narkies Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2013 Witam wszystkich forumowiczów :). Otóż w domu znalazłem swego starego iBooka g3 Dual USB o następującej specyfikacji: Procesor: PowerPC 700mhz 512kb l2 na szynie 100mhz Pamięć: 256mb Grafika: ATI Mobility Radeon 16mb Dysk: 30gb Jako iż jestem fanem retro gier, pomyślałem że może się on na coś jeszcze przyda, a mianowicie do emulacji np dosa, czy konsol typu: NES, SNES, Game Boy Advance i miał bym mobilny komputer do retro gier w fajnym opakowaniu :). Tu pojawia się pytanie, jako że w na linuxach za bardzo się nie znam, a dystrybucji jest masa: Jaki linux chodził by na tym sprzęcie przyzwoicie? nie interesują mnie jakieś programy i dodatki do niego, miał by pełnić tylko jedną, jedyną funkcję - emulację, więc potrzebuje jakiejś lekkiej, mało wybrednej na sprzęt dystrybucji na której mógł bym zainstalować owe emulatory i żeby obsługiwał procesory PowerPC. Liczę na jakieś propozycje od Was :). Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2013 http://www.debian.org/ports/powerpc/inst/install http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=6&t=57186 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narkies Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) Miałem debiana na tym iBooku wydanie 7.2 dla powerpc i chodził strasznie powoli.... Może jakieś lekkie środowisko graficzne do tego? :> Edytowane 25 Października 2013 przez Narkies Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2013 Jeżeli debian chodził powoli, to chyba zostaje from scratch. Z lekkich środowisk, które używałem i mogę polecić, to xfce i mate (fork gnome 2.32) - ale to nie są najlżejsze środowiska. Patrz w kierunku IceWM, Windowmaker'a, Xmonad. Nie polecę konkretnie, bo nie używałem dłużej niż test na vm - zazwyczaj jednak mam sprzęt, który przynajmniej xfce dźwiga bez problemu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narkies Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 W końcu iBook zaczął chodzić przyzwoicie na IceWM :). Teraz tylko muszę zainstalować jakieś emulatory i będzie elegancko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...