Skocz do zawartości
IceMan75

Przesiadka z AMD x4 965 @4GHz na i5 - jakie i5 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku przyznam się bez bicia że na intelach się nie znam, bo od kilku lat pracuję na amd :)

Którą i5 obecnie warto kupić ? Komp do grania, OC wymagane.

Procek musi być nowy, bo potrzebuję fakturę, więc propozycje starszych używanych modeli niestety odpadają.

Wstępnie wybrałem i5-3570K, ale rozważam też i5-4670K.

Który z nich będzie lepszy i dlaczego ?

Może jakieś inne propozycje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, poczytałem.

Czyli lepiej 4670k głównie dlatego bo to nowsza platforma ...

Ale z podkręcaniem i temperaturami jest już chyba ciut gorzej niż 3570K ?

Mam DUUŻŻYYY cooler który używałem z phenomem, więc on powinien pasować, ale czy wystarczy do odpowiedniego schłodzenia 4670 ? Tego się boję najbardziej i trzeba będzie inwestować kolejną kasę w chłodzenie i w tym wypadku zdecydował bym się jednak na starszy model.

Jeszcze jedno pytanie, czy koszt płyty głównej pod obydwa procki jest porównywalny ? Czy może ta starsza platforma była by jednak tańsza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy duży cooler? Pakowanie się w starą podstawę jest bez sensu, po co skoro ceny nowej są praktycznie takie same? A temperatury nic nie poradzisz bo podobnie jak w serii 3 tak i 4 intel używa silikonu do połączenia rdzenia z osłona ihs stąd wysokie temperatury wiec wychodzi na to samo. i5 4670kAsrock Z87 pro 3 Tapatapatap i9001

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jeśli faktycznie cenowo jest podobnie i temperatury również to jasne że masz rację.

Ale w każdym teście 4670k wszyscy zwracają uwagę na te b. wysokie temperatury, gdzie wcześniej raczej aż tak wielkiego halo nikt nie robił ;)

Jeśli chodzi o moje chłodzenie to jest to arctic freezer extreme: http://pclab.pl/art38203-8.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z ivy tez sa problemy z temperaturami. takze wychodzi po rowno ivy vs haswell. bierz haswella jak dobrze trafisz to podkrecisz go do 4,5 na rozsadnym napieciu ktore nie bedzie zbyt grzalo procka. zawsze mozna zdjac ihs i wymienic gluta na cos lepszego... a jezeli krecic nie zamierzasz bo mozna trafic na sztuke co nawet 4.2 nie robi i jest to dosc powszechne (wiedza z neta) to moze 4670 lub 4770 tansza plytana b85 jakies ramy i lecisz

Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto wspomnieć że nawet jeśli trafi Ci sie kiepski Hans max OC 4,2 GHz to i tak bedzie wydajny tak samo jak Ivy 4,5 GHz. lub Sandy 4,7 GHz Dołączona grafika wiec IMO koło sie zamyka.

Edytowane przez shakal84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto wspomnieć że nawet jeśli trafi Ci sie kiepski Hans max OC 4,2 GHz to i tak bedzie wydajny tak samo jak Ivy 4,5 GHz. lub Sandy 4,7 GHz Dołączona grafika wiec IMO koło sie zamyka.

Jakieś potwierdzenie tej tezy masz czy tylko tak z [gluteus maximus] wartości wziąłeś? Chętnie bym zobaczył gdzie Hans 4.2 jest szybszy od Ivy 4.5.

Tapatalk 4 @ SGS 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za porady.

Zakupiłem 4670k i Asrock H87 Fatality.

Procek szału nie robi jeśli chodzi o podkręcanie, wstępnie wyszło 4.4GHz na 1.25V, ale i tak nie jest źle i jestem zadowolony, chociaż mam problem z odpalaniem oszczędzania energii po OC, a podobno da się, ale to już do poruszenia w innym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi