Skocz do zawartości
xbartx

Zestaw komputerowy do oceny - solidworks pdm

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję złożyć komputer do Solidworks ale na serwer pracy grupowej - nie na stację roboczą. Wstępnie zaplanowałem coś takiego, po przeglądnięciu forum i poradnika co kupić:

Procesor Intel Xeon E3-1220 v3 (8M Cache, do 3.50 GHz) BOX

Pamięć Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3
Płyta główna ASRock Z87 PRO3 s1150 Z87

Dysk Western Digital Red 2TB 3.5 SATA 6GB/s 64MB x 2 (raid 1)
Zasilacz Corsair VS 450W ATX 80 PLUS
LG GH24NSB0 RBBB
Microsoft Windows 7 Professional SP1 PL 64-bit
Obudowa SilentiumPC Brutus M23 Pure Black

Teraz pytanie o kartę graficzną, bo procesor Xeon niestety jej nie ma i muszę coś dorzucić. Z tego co przeczytałem to wystarczy tutaj chyba coś maksymalnie prostego i obojętnie jakiej firmy. Czy może spróbować kupić inny procesor np. i7 z już wbudowaną grafiką? Cze morele to nadal opłacalny sklep do zakupu czy szukać gdzieś indziej? Z góry dziękuje za wszelekie sugestię.

Edytowane przez xbartx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info i tak jak radzisz wstawię procesor który polecasz. Także tak to wygląda finalnie:

Procesor Intel Xeon E3-1245 v3 8M Cache, do 3.80 GHz) BX80646E31245V3S

Płyta główna ASRock Z87 PRO3 s1150 Z87 4DDR3 USB3/RAID/8CH ATX BOX (Z87 Pro3)

Pamięć Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 (KHX1600C9D3B1K2/8GX) (2 sztuki raid 1)

Dysk Western Digital Red 2TB 3.5 SATA 6GB/s 64MB (WD20EFRX)

Zasilacz Corsair VS 450W ATX 80 PLUS 120mm wentylator, EU version CP-9020049-EU

Obudowa SilentiumPC Brutus M23 Pure Black SPC090

LG GH24NSB0 RBBB black bulk SATA (bez soft) GH24NSB0RBBB

Microsoft Windows 7 Professional SP1 PL 64-bit OEM

Zastanawia mnie tylko jeszcze chłodzenie. Wprawdzie sprzęt nie będzie kręcony ale czy nie zainwestować w coś deko lepszego niż box czy raczej nie ma sensu?

Edytowane przez xbartx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raid 1 jest potrzebny, bo to będzie głównie przeznaczenie serwerowe i chcą mieć to w miarę bezpieczne, no a danych będzie sporo, więc SSD odpada i chyba nie wiele tutaj sensownego wniesie. Co do ramu to podobno tyle wystarczy, więc nie wnikałem - no ale fakt można to rozszerzyć patrząc w przyszłość i wrzucić od razu 2x 8GB Crucial Ballistix 1600 MHz czy coś innego np to:

http://www.morele.net/pamiec-team-group-vulcan-ddr3-1600-2x8gb-tlyd316g1600hc10adc01-576828/

Edytowane przez xbartx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SSD na system i aplikacje

mirror na storage.

to ma byc serwer plikow czy jakas do tego ma dzialac aplikacja/baza danych?

W sumie wszystko zalezy od tego co on tam ma robic, ale i3-3220 spokojnie da rade jako serwer plikow (ba u mnie robi znacznie wiecej i dziala spoko).

Edytowane przez _KaszpiR_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisałem w tytule - Solidworks PDM. Z tego co się zorientowałem jest to praca grupowa dla ludzi pracujących w Solidworks. Serwer jest kupowany na dłużej, więc z i3 nie ma sensu się co szarpać a poza tym lepiej jak jest więcej ;)Tak jak wspomniałem SSD tutaj dużo nie wniesie, bo prędkość nie jest aż tak istotna. Bardziej chodzi o bezpieczeństwo danych i jak największą pojemność do wykorzystania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi