shakal84 Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2013 (edytowane) Panowie dzisiaj bawiłem sie troche OC procka. Podkreciłem go delikatnie na 4 GHz. Vcore ustawiłem na 1.020 v mnożnik na 40 i git. Z tym że zauważyłem że napiecie w ogóle nie spada czy procek ma taktowanioe 800 MHz czy 4 GHz napiecie cały czas wynosi 1.020 v, jaka opcja w biosie odpowiada za automatyczne obniżenie napiecia bez obciązenia procesora ? domyślam sie zę bede sie musiał pobawić opcją off set ? a może ustawić napiecie na "Adaptive" a nie na "Overide" ? Edytowane 25 Października 2013 przez shakal84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 Skoro ręcznie ustawiłeś napięcie to nie dziw się ze jest ciągle było takie same. Pobaw się offsetem lub adaptive Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakal84 Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 Nie rozumiem juz nic :( ustawiam napiecia Vcore i CPU cache voltage z opcją Adaptive i nic ! płyta nie reaguje na te ustawienia czy dam 0.850 v czy 1,200v płyta ustawia je sobie automatycznie spoczynek 712v obciązenie 1.157v przy 4.2 GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2013 Nie masz tam opcji w stylu napięcie auto a mnożnik max? Ja tak muszę na MSI krecic... napiecia auto, mnoznik dla poszczególnych rdzeni ustawiony na max 45. Jakiekolwiek ruszenie napięcia powoduje że jest ono stałe, a płyta nie zrzuca mnożnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brym Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2013 Nie wiem jak to sie ma do nowej plyty na z87 ale ja na z77 extreme4 mam czasami takie dzwine zwisy, ze UEFI dziala normalnie ale nic sie nie zmienia po zapisaniu. Wtedy robie Clear CMOS i wszystko smiga. Sprobuj zrobic ClearCMOS i zobacz czy dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakal84 Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) Reset biosu chyba pomógł napiecia na "Adaptive" sa stablinijsze. I płyta nie voltuje juz tak mocno. Narazie proc ma 4GHz na 1.090v i temp 60*C max w OCCT Edytowane 30 Października 2013 przez shakal84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...