Skocz do zawartości
shakal84

i5 4670K automatyczna zmiana napiecia

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie dzisiaj bawiłem sie troche OC procka. Podkreciłem go delikatnie na 4 GHz. Vcore ustawiłem na 1.020 v mnożnik na 40 i git. Z tym że zauważyłem że napiecie w ogóle nie spada czy procek ma taktowanioe 800 MHz czy 4 GHz napiecie cały czas wynosi 1.020 v, jaka opcja w biosie odpowiada za automatyczne obniżenie napiecia bez obciązenia procesora ? domyślam sie zę bede sie musiał pobawić opcją off set ? a może ustawić napiecie na "Adaptive" a nie na "Overide"  ?

Edytowane przez shakal84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem juz nic  :( ustawiam napiecia Vcore i CPU cache voltage z opcją Adaptive i nic ! płyta nie reaguje na te ustawienia czy dam 0.850 v czy 1,200v  płyta ustawia je sobie automatycznie spoczynek 712v obciązenie 1.157v przy 4.2 GHz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz tam opcji w stylu napięcie auto a mnożnik max?

Ja tak muszę na MSI krecic... napiecia auto, mnoznik dla poszczególnych rdzeni ustawiony na max 45.

Jakiekolwiek ruszenie napięcia powoduje że jest ono stałe, a płyta nie zrzuca mnożnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reset biosu chyba pomógł napiecia na "Adaptive" sa stablinijsze. I płyta nie voltuje juz tak mocno. Narazie proc ma 4GHz na 1.090v i temp 60*C max w OCCT

Edytowane przez shakal84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi