Skocz do zawartości
Pgrono

[500zł] Komputer do zadań biurowych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po długiej przerwie,

Szukam komputera do kwoty mniej więcej 500zł do zastosowań takich typowo biurowo-domowych. Czyli 50% pakiet M$ Office, 20% Internet a pozostałe 30% to nie wymagające gry pokoroju Burger Shop, DX Ball czy jakiś emulator Pegasusa i Tank 1990. Zatem wydajność nie jest kluczem, najważniejsza jest niezawodność i stabilność działania. Tak by OS się nie wykolejał po 2tyg czy miesiącu.

Sprzęt preferuję nowy, ale kwota raczej nie realna dla nowego także używany wchodzi w rachubę (najlepiej na gwarancji) Komputer nie musi być rozwojowy tylko dobrze działać. Myślałem nad używanymi stacjami Lenovo ThinkPad lub Dell OptiFlex.

Np coś takiego: http://allegro.pl/dell-620-2x2-8-2048-40-dvd-xpp-i3633206783.html

Myślicie, że to dobry trop czy macie jakieś inne sugestie? 

Jeżeli możecie polecić jakąś tanią (około 100zł) drukarkę laserową oraz monitor LCD wielkość bez znaczenia, a cena jak najtańsza.

Czekam na wasze sugestię, propozycję i z góry dziękuję za pomoc.

PS. System operacyjny mam swój (Windows XP Home), ale jak znajdzie się jakiś z XP Prof czy nowszym to nie pogardzę :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komp do internetu na pentium 4? wystarczy wejść na allegro na takim sprzęcie i przekonać się, że nie da się normalnie korzystać z internetu...

szukałbym raczej coś na core2duo E6550/E6750 (2,33/2,66GHz) np dell 755 i standardową obudową atx z racji "normalnego" łatwo wymienialnego zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wytypowałem parę zestawów. Który z nich będzie najlepszy?

http://allegro.pl/dell-optiplex-755-mt-c2d-2-3ghz-win7-home-premium-i3660697696.html

obudowa nie tower, ale kusi ceną: http://allegro.pl/dell-755-c2d-2x2-4-2-80-dvd-system-gw-12-fv-i3656665898.html

Szukam dalej. Jak jeszcze coś znajdę to dopiszę.

PS. e4600 będzie jakoś mocno słabszy od e6550?

Edytowane przez Pgrono

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale jak doczytałem różni się też typ procesora. W droższym jest E6550 a w tańszym jest E4600. Domyślam się, że E4600 jest słabszym procesorem. Tylko czy do moich potrzeb wystarczy czy lepiej dopłacić i wziąć tego za 509zł, a może coś nowego z G1610/G1620 (do znalezienia za około 500-550zł), a coś od AMD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, taniej, ale też z o połowę krótszą gwarancją. Dlatego ta propozycja odpada. Sprawdzałem już oba na stronie Intela i wydawało mi się, że E6550 będzie mocno wydajniejszy ze względu na szynę FSB i pamięć, ale zgodnie z http://benchit.pl/procesory/Intel/Core+2+Duo/E6550 nie widać jakiś różnic. Dlatego zastanawiam się czy warto aż tyle dopłacać do tego procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh wydajnościowo zdają się być bardzo podobne. I mam wrażenie, że nie zauważę jakiejś (może jakiejkolwiek) różnicy w przygotowanych dla niego zastosowaniach. A przeskok z Celerona 1700Mhz i tak będzie niesamowity. Czy może jednak się mylę?

Czyli podsumowując za E6550

+marginalnie lepsza wydajność (nie chce mi się wierzyć, że są tak zbliżone w benchmarkach. Źle to odczytuję?

+obudowa typu tower, a zatem łatwiejsza rozbudowa i wymiana części

+odrobinę lepsza gwarancja, bo door to door

+w pełni legalny Windows

Za E6400

+Cena 40% niższa (główny powód całego dylematu)

+posiada OS (nie wiem co z jego legalnością?)

+/-niewiele ustępuje wydajnością

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe...

Cytat z aukcji :

"Oryginalny Certyfikat Autentyczności
Windows Vista Bussines .
Możliwy downgrade do

Windows XP Professional."

Czego tu nie rozumieć? Koleś pisze że jest naklejka autentyczności i system leży na dysku, dodatkowo znajduje się odpowiednia adnotacja na fakturze świadcząca o tym.

Edytowane przez gumis2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

system leży na dysku

Dyski czyste.

System leży na dysku, gdy nabywca skorzysta z

Możliwość dokupienie Systemu Operacyjnego dla komputerów zregenerowanych:

>>> Windows 7 Home Premium <<<

>>> Windows 7 Professional <<<

System zainstalowany na dysku.

Adnotacja na FV

Więc w cenie 325zł jak na aukcji dysk jest czysty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi