frytas Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) Witam! Czy istnieje możliwość skonfigurowania portu WAN, który działał by jako LAN? Posiadam router netiaspot i brakuje mi jednego wejścia LAN, wiem że można zastosować switch, ale szukam tańszego rozwiązania... Znalazłem instrukcje panelu administracyjnego, ale nie wiele mi pomogła. www .netia.pl /files/_netia_spot/instrukcja_obslugi_panelu_konfiguracyjnego.pdf W konfiguracji WAN mam takie opcje: https://www.dropbox.com/s/185pak4ras4o70x/Zrzut%20ekranu%202013-10-30%2011.53.12.png jednak przy ustawieniu na automatycznie i podłączeniu kabla wyświetla się komunikat: czekam na dzierżawę DHCP Z góry dzięki za pomoc Edytowane 30 Października 2013 przez frytas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2013 Z tego, co udało mi się wykombinować i dowiedzieć, WAN to tylko WAN i nie ma możliwości użycia go jako LAN. A szkoda, u mnie też rozwiązałoby to parę problemów. Inna rzecz, że przy okazji remontu chałupy zainwestowałem 130zł w 8-portowy gigabitowy switch zarządzalny i uniezależniłem sieć lokalną od źródła netu (jak będzie trzeba wymienić Spota, to po prostu go odepnę bez rozwalania całej instalacji). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...