Skocz do zawartości
_Vip_

WC po taniości bez oc

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro wpadnie mi do kompa Radek 7950 od MSI na referencyjnym chłodzeniu, zakładając, że mój stary Auras Fridge nie ogarnie, będę chciał poskładać jakieś chłodziwo. Procek jest jaki jest, więc nie ma mowy o OC. Zależy mi na ciszy. Czy chłodniczka 2x120mm ogarnie ? ..do tego jakieś dwa proste bloczki na cpu i gpu (nie chce fullcovera na gpu, jakiś mały swiftech wystarczy), pompka na 12v + rez. Buda to Regnum L50, stąd pomysł na 2x120mm w topie.

Ma być cicho, tanio i ładnie, jeśli oc to tylko na grafie Dołączona grafika

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogarnie, ale szaleństwa nie będzie.

Może pomyśl o jakimś grubszym chłodzeniu na grafikę, accelero, gelid, prolimatech, z dobrą wentylacją to sobie poradzi na minimalnych obrotach w stresie z taką kartą.

Na cpu cooler za ~100zł poradzi sobie również na minimum (600rpm na stałe 1 wentyl).

Taka opcja wychodzi mimo wszystko ciągle taniej niż lc. Dziś pompka pod lc, to laing, a to już sama pompa na alledrogo ze 150zł musisz wyłożyć. Do tego jakiś rez z topem np. kolejne koszty.

Jedna chłodnica 2x120 ma wydajność mniej więcej topowego coolera na cpu (takiego w okolicach 3 stów), tylko że jak to rozdzielisz żeby chłodziło zarówno cpu i gpu (w tym wypadku ten haswell jest naprawdę chłodny) to wyniki są średniawe. U ciebie ten procesor może ratować sytuację, bo naprawdę mało watów będzie do układu dawał. Ale gdybyś miał wersję k i kręcił, to bym odradzał 2x120 na cpu i grafę. Optymalnie było by 3x120 w sumie.

Masz jakieś części do tego lc, czy musisz kupić wszystko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja może napiszę jak u mnie się prison pro v1 (ta wersja sklepowa, czarny top i anodyzowany spód) sprawuje na 7870 XT.

Mam 3x120 chłodnicę, do tego chłodzi i5 4.6Ghz i na grafice w stresie jest max 52* (po 2h grania w fc3). Na chłodnicy 3 fandery puszczone na minimum. Grafa ma 1200 MHz na rdzeniu.

Tak więc 2x120 na 100% ogarnie i powinno być lepiej niż u mnie.

Tapatalk 4 @ SGS 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam juz hydorka :) ...chcialbym właśnie lainga jakiegoś zarzucić. Bede polował na używane tajle oczywiście. Na procku teraz mam wielkiego AC Freezera wiec też by się go przehandlowalo :)

Sent from my Lumia 900 using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja może napiszę jak u mnie się prison pro v1 (ta wersja sklepowa, czarny top i anodyzowany spód) sprawuje na 7870 XT.

Mam 3x120 chłodnicę, do tego chłodzi i5 4.6Ghz i na grafice w stresie jest max 52* (po 2h grania w fc3). Na chłodnicy 3 fandery puszczone na minimum. Grafa ma 1200 MHz na rdzeniu.

Tak więc 2x120 na 100% ogarnie i powinno być lepiej niż u mnie.

Tapatalk 4 @ SGS 3

A 7870xt nie daje tyle samo watów praktycznie co 7950? Za to u ciebie dochodzi podkręcone i5. Tylko że 3x120 jest 50% większa niż 2x120.

Wiadomo jak podkręci wentylatory to 2x120 da radę, ale chyba nie o to chodzi Dołączona grafika

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno ktoś sprzedawał swiftecha h220, coś chyba za 350 poszedł? 2x120, wentyle, dobry bloczek, dobra pompka zintegrowana, rez w chłodnicy, pełnowymiarowe węże i złączki. Takie coś, dokupić z metr węża i bloczek na gpu i masz fajny układ. Widziałem ludzie to rozbudowywali o chłodnicę dodatkową 3x120 i 2 full covery na grafę, pompa dawała radę bez zająknięcia.

Ofc trafić na h220 w dobrej cenie nie taka prosta sprawa. Ale to jeden z nielicznych "kitów" który ma normalne węże i można to na luzie rozbudować przy użyciu normalnych części do lc.

Dołączona grafika

nowe się nie opłaca. W stanach to chodziło coś po 99$? inny świat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A 7870xt nie daje tyle samo watów praktycznie co 7950? Za to u ciebie dochodzi podkręcone i5. Tylko że 3x120 jest 50% większa niż 2x120.

Wiadomo jak podkręci wentylatory to 2x120 da radę, ale chyba nie o to chodzi Dołączona grafika

No właśnie oddaje tyle samo albo i więcej od 7950 dlatego o tym napisałem. Z tym, że nie doczytałem, że VIP pyta o CPU + gpu.

Tapatalk 4 @ SGS 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi