ryto Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2013 (edytowane) Szanowne grono forumowiczów, zawęziłem poszukiwania monitora do 2 opcji: 1. Eizo FS2333 2. Eizo EV2336wfs Monitor multimedialny ogólnego użytku (internet, filmy, gry - a w zasadzie tylko Diablo 3) z nastawieniem na amatorką obróbkę zdjęć w Adobe Lightroom. Który będzie lepszy do tego celu i dlaczego? Generalnie FS uzyskał lepsze noty na prad.de, ale jak się patrzy na filmy na youtube to ten EV wygląda na prawdę dobrze (szczególnie "czerń" i praktyczny brak srebrzenia). Oba monitory mogę mieć w praktycznie tej samej cenie. Poniewaz ta cena niedługo moze się skończyć liczę na szybką pomoc - coś muszę zamówić Pozdrawiam! Edytowane 31 Października 2013 przez ryto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2013 W te praktycznie brak srebrzenia to nie wierz. Przesiadłem się ze starego TN na fs2333 i srebrzenie jak dla mnie jest na tyle uporczywe, że w takiego hitmana absolution się grać nie da (bardzo dużo ciemnych miejsc). Tak więc jeśli ten drugi eizo który wymieniłeś nie jest na IPS to powinien być lepszy ;) Tapatalk 4 @ SGS 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryto Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2013 (edytowane) Ten drugi eizo jak najbardziej jest na IPS. Ale patrząc na filmiki na jołtubie ma genialnie czarny ekran Natomiast rozumiem, że srebrzenie występuje tylko przy patrzeniu na ekran pod kątem, siedząc na wprost tego raczej nie uświadczymy? No i pytanie podstawowe, czyli który lepszy do obróbki zdjęć, nadal aktualne. Miał ktoś do czynienia z tymi monitorami? Edytowane 31 Października 2013 przez ryto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2013 Myślałem, że ten drugi to jakiś VA. Srebrzenie widać siedząc na wprost, nie pod kątem. Może J jestem zbyt wyczulony aczkolwiek nie miałem nigdy innego IPS. Może względem jakichś słabych IPS tutaj jest super, aczkolwiek dla mnie w porównaniu z TN (!) jest słabo... Tapatalk 4 @ SGS 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2013 Siedząc na prosto, przy czarnej planszy na ekranie, widać srebrzenie w narożnikach. Przy 24" i odległości około 80cm jest znośnie ( minimalne srebrzenie ). Im większa matryca i/lub bliżej ekranu, tym wady większe. Są też różnice między modelami, ips ips'owi nierówny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2013 Jak najbardziej dynamiczną grą będzie Diablo3 to wg mnie można pomyśleć o FS2331. Nawet nie dawno recka na portalu była. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2013 Jak najbardziej dynamiczną grą będzie Diablo3 to wg mnie można pomyśleć o FS2331. Nawet nie dawno recka na portalu była. No i to jest najlepsze rozwiązanie. ryto, ja się zajmuję fotografią i obróbką zdjęć na zlecenia, więc coś Ci mogę podpowiedzieć. "Wymóg" matrycy IPS, który jest tak "narzucany" przez profesjonalnych grafików serio, nie jest konieczny. Sam siedzę na matrycy VA od Eizo. Długo się zastanawiałem nad IPS, jednak do matrycy IPS zalecane jest bardzo dobre oświetlenie - najlepiej dzienne. Ja natomiast najwięcej obróbek przeprowadzam wieczorami, przy nocnej lampce, albo w totalnej ciemni. W takich warunkach trzeba jasno przyznać, że matryca VA to doskonały kompromis. Na jakość i kolory nie narzekam, klienci też, także tym bardziej do amatorskiej obróbki nie sil się na IPSy ... Czerń mnie bardzo zadowala, srebrzenie nie występuje. Podsumowując, to co podał ULLISSES to bardzo dobra opcja. Ewentualnie poczekaj na dostępność Forisa FG2421-PL , aczkolwiek boję się, że cena może być zabójcza. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryto Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) Dziękuję wam bardzo za pomoc, podjąłem juz decyzję i monitor zakupiłem, jak nie spełni moich oczekiwań zwrócę i zakupię inny ;-) Mam jeszcze trochę inne pytanie, ale załozę na to osobny temat, chodzi o co innego Pozdrawiam! Edytowane 4 Listopada 2013 przez ryto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...