Skocz do zawartości
Tompior

Upgrade PC za ~4k pln

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Jako, że premiera BF4 już za nami, a niedługo dojdzie do tego GTA V, to chyba nadszedł czas na kupno nowego pc Dołączona grafika

Mam starą maszynę, z której wyciągnę:

Zasilacz BQ530W

2x 4GB Kingston HyperX Genesis 1600MHz PC3-12800 CL9

2x 2GB Elixir 1600MHz PC3-12800 CL9

(w sumie 12 GB ramu dwóch różnych firm, ale o identycznych parametrach - system wszystko dobrze widzi, działa stabilnie i nie ma problemów)

SSD Plextor M5S 128 GB (SATA 6Gb/s)

...i to by było na tyle Dołączona grafika

Całą resztę muszę dokupić. Budżet to ~4k pln.

Patrząc na listopadowe zestawy komputerowe obecnie jestem na etapie takich podzespołów:

Procesor: Procesor Intel CORE I5-4670K 3.4GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I54670K - Kod do gry GRID2 w zestawie!  - 855 zł

Cooler: Chłodzenie CPU Thermalright HR-02 - Macho - Black White  - 199 zł

Płyta główna: Płyta główna ASRock Fatal1ty Z87 Killer  - 479 zł

Karta graficzna: Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 780 OC GV-N780OC-3GB  - 1743 zł

Dysk twardy: Dysk Western Digital Red 2TB 3.5 SATA 6GB/s 64MB (WD20EFRX) - 385 zł

Obudowa: Obudowa Fractal Design Arc Midi R2 FD-CA-ARC-R2-BL-W  - 362 zł

Napęd: LG GH24NSB0 RBBB black bulk SATA (bez soft) GH24NSB0RBBB  - 64 zł

Razem: 4100 zł

Największe wątpliwości mam co do wyboru coolera. Wszędzie polecają Raijinteka EreBossa, który podobno pod obciążeniem jest dosyć głośny (~28dB vs 21dB).

A może Zalman Chłodzenie CPU Zalman CNPS14X ? Ma 2 wiatraki i kosztuje 40 zł mniej od HR-02 (czyli praktycznie tyle samo, co EreBoss).

Czekam na porady i pozdrawiam Dołączona grafika

PS. Zapomniałem dodać - gram i pracuję w 1920x1200 na 24" monitorze.

Komputer służy praktycznie tylko do grania i oglądania filmów Dołączona grafika

Edytowane przez Tompior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ew Fortis 1225. Sam posiadam i po skręceniu wiatraka jest cichutki i do  tego całkiem dobrze chłodzi. No i można dołożyć 2 wentylator.

Ja bym wziął tą kartę od Palita:

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=55929

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ew Fortis 1225. Sam posiadam i po skręceniu wiatraka jest cichutki i do  tego całkiem dobrze chłodzi. No i można dołożyć 2 wentylator.

Ja bym wziął tą kartę od Palita:

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=55929

Też myślałem nad palitem (pewnie go wezmę, chociaż wkurza mnie ten wystający plastik na górze). Szkoda, że nie ma nigdzie dostępnej wersji "super" w rozsądnej cenie.

Od Fortisa wolę już tego Zalmana (Chłodzenie CPU Zalman CNPS14X) - ma 2 wiatraki w zestawie więc niczego nie muszę dokupywać, a też jest cichy i dobry :P

A czy jest jakaś różnica pomiędzy płytami głównymi:

ASRock Fatal1ty Z87 Killer i MSI Z87-G43 Gaming ? Coś zauważalnego, przydatnego, kluczowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi