Skocz do zawartości
Nessoin

Komputer do grania w rozdzielczości 5760x1080

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam złożyć komputer, na którym będę mógł grać na 3 monitorach przy zachowaniu przyzwoitych detali. PC będzie składany od zera. Udało mi się złożyć taki zestaw:

Płyta główna - ASRock Z87 extreme4

Procesor - i5 4670k

Grafika - 2x GTX770 Gigabyte

Karta dźwiękowa - Asus Xonar ST

Ram - Crucial 2x8gb 1600MHz CL9

HDD - Seagate Barracuda 2TB

SDD - Kingston HyperX 3k 120GB

Chłodzenie - Thermalright HR-02 Macho

Zasilacz - Fractal Design Newton R3 800W

Obudowa - Fractal Design Define R4

System - Windows 8 64 bit

Powinienem coś zmienić w tym zestawie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymień grafe na 2x MSI TwinFrozr i bierz 4GB do takiej rozdzielczości (bardziej nadaje się do SLI i niektórzy narzekają na piszczące cewki w Gigabyte ) i możesz zmienić zasilacz na XFX Black Edition 850W ( P1-850B-BEFX ). 

Edytowane przez kacperoo29

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To K500 da się jeszcze gdziekolwiek dostać? Poza tym, jak to ma być tylko do gier, to lepiej weź jakiegoś zwykłego xonara, a nie essence'a - różnicę między obiema odczułbyś tylko na wysokiej klasy sprzęcie i przy bezstratnym formacie dźwięku. Do gier lepszy będzie Xonar D2 lub DX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - o ile dobrze myślę, gdy włożę karty graficzne do slotów, które są najbliżej procesora, to będę mieć problem z wsadzeniem Xonara, bo jeden slot, w którym mógłbym go umieścić, będzie zasłonięty, a drugi znajdzie się pomiędzy grafikami.

I tu pojawia się pytanie - czy mogę bez problemu umieścić go między nimi i nie martwić się o temperatury tych podzespołów, czy to raczej kiepski pomysł i powinienem pomyśleć nad innym rozwiązaniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu pojawia się pytanie - czy mogę bez problemu umieścić go między nimi i nie martwić się o temperatury tych podzespołów, czy to raczej kiepski pomysł i powinienem pomyśleć nad innym rozwiązaniem?

Możesz, tylko to trochę słaby pomysł, dolny slot to x16@x4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obecnie gram na trzech monitorach. Jakby co to mój projekt:
http://forum.purepc.pl/topic/351479-projekt-cooler-master-cosmos-2-wc-by-maragast/page-11

Co bym poradził: na razie daruj sobie dźwiękówkę, a zainwestuj w karty GTX 780, gry wychodzą caoraz bardziej wymagające, a 770 nawet w SLI bardzo szybko w takich rozdzielczościach przestanie wystarczać. Ponadto nie wiem czy do słuchawek lepszy nie będzie wzmacniacz niż dźwiękówka, ale warto też zobaczyć czy dźwięk z integry rzeczywiście przestaje być wystarczający (zawsze można z tym zaczekać i dokupić w razie potrzeby, a z posiadanych funduszy kupić mocniejsze podzespoły, przecież nie kupuje się takiego sprzętu na rok).

Ponadto przy trzech ekranach polecam wykorzystanie technologii 3D Vision (niesamowicie pozytywne wrażenia z gry).

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz, tylko to trochę słaby pomysł, dolny slot to x16@x4.

Hmm. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem :) Jak patrzę na mobo, to od góry są sloty:

1. PCI-e x1

2. PCI-e x16

3. PCI-e x1

4. PCI 

5. PCI-e x16@x8 czy x4?

W slocie nr 2 miałaby wylądować pierwsza grafika, w nr 4 Xonar ST a w nr 5 druga grafika. 

Ewentualnie, gdybym kupił STXa,wyląduje on w PCI-e x1 czyli w slocie nr 1 i wtedy nie będzie problemu z temperaturami, bo nic nie stoi pomiędzy grafikami, dobrze myślę?

Co bym poradził: na razie daruj sobie dźwiękówkę, a zainwestuj w karty GTX 780, gry wychodzą caoraz bardziej wymagające, a 770 nawet w SLI bardzo szybko w takich rozdzielczościach przestanie wystarczać. Ponadto nie wiem czy do słuchawek lepszy nie będzie wzmacniacz niż dźwiękówka, ale warto też zobaczyć czy dźwięk z integry rzeczywiście przestaje być wystarczający (zawsze można z tym zaczekać i dokupić w razie potrzeby, a z posiadanych funduszy kupić mocniejsze podzespoły, przecież nie kupuje się takiego sprzętu na rok).

http://www.guru3d.com/articles_pages/geforce_gtx_770_sli_review,1.html

Ten test pokazuje, że 780 SLI ma około 10-15 fps przewagi nad 770 SLI, a różnica w cenie między jedną 770 2GB (bo taka została użyta w tym teście) a 780 to przynajmniej 500-600 złotych. Nie mówię, że to żadna różnica, ale czy aż taka żeby było warto tyle dopłacać? Muszę się nad tym zastanowić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Dołączona grafika Jak patrzę na mobo, to od góry są sloty:

1. PCI-e x1

2. PCI-e x16

3. PCI-e x1

4. PCI 

5. PCI-e x16@x8 czy x4?

W slocie nr 2 miałaby wylądować pierwsza grafika, w nr 4 Xonar ST a w nr 5 druga grafika. 

http://www.vortez.net/articles_pages/asrock_z87_extreme4_review,4.html

5. x16@x8

7. x16@x4

Byłem przekonany, że ten Xonar jest na pci-e i chcesz go dać pomiędzy grafy tj, do "5" a drugą grafikę do 7. tj x16@x4.

Najlepsze wyjście to Xonar na pci-e x1. Taki sprzęt jest na lata, może przeżyć kilka zmian mobo, nie wiadomo, jak będzie z pci w kolejnych płytach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze wyjście to Xonar na pci-e x1. Taki sprzęt jest na lata, może przeżyć kilka zmian mobo, nie wiadomo, jak będzie z pci w kolejnych płytach.

Nie będzie, no chyba, że w low-end. PCI to przeżytek i już teraz wiele płyt go nie posiada. Lepiej brać xonary z "x" na końcu, choć mają one jedną wielką wadę - konieczność dodatkowego zasilania. O ile prądowo nie ma z tym problemu, o tyle głupio się prowadzi tam kable molex czy fdd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi