Kirk42 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 Witam! Mój problem jest następujący, posiadam mieszkanie o powierzchni 100 m kw. a router TP-LINK TL-WR740N. Okazuje się, że w pokoju najbardziej oddalony od routera komputer pokazuje, że jest zasięg WIFI i to nawet nie najgorszy, i czasem albo nie chce się połączyć (upłynął czas oczekiwania na połączenie), albo komputer połączy się z siecią ale nie otwierają się strony? Czy ktoś może zna jakieś rozwiązanie tego problemu? Wiem, że mój router jest słaby więc liczę się z tym, że być może trzeba go wymienić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 Używam tego routera i wcale nie jest to taka ostatnia paść. Próbowałeś zmienić kanał wifi? Bo może to się sprowadza do interferencji z jakąś siecią sąsiadów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 Generalnie ma cały czas ustawione na auto, próbowałem dać na kanał 6, to było gorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) A sprawdziłeś w tym problematycznym pokoju programem typu inssider jak wygląda zajętość kanałów? Sprawdzać powinieneś na lapku i kanał ustawić na sztywno, dopasowany do warunków w tym właśnie pokoju. Po czym sprawdzić czy nie pogorszyło się gdzie indziej. Oczywiście jak sąsiednie sieci mają też ustawienie auto, spowoduje to za jakiś czas zmiany także w nich i sytuacja może się ponownie pogorszyć. Dopiero po wyeliminowaniu takiej szansy myśl o zmianie sprzętu, bo ja przy użyciu m. in. 740N mam 72 mbps na odległościach sporo powyżej 50 metrów w linii prostej i kilka ścian po drodze. Edit: Szerokość kanału teoretycznie lepiej 20 MHz, ale też nic nie szkodzi sprawdzić praktycznie. Edytowane 3 Listopada 2013 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) Więc u mnie w feralnym pokoju wygląda to tak jak na załączonym obrazu. Przestawię na kanał 8 i zobaczę co się dzieje. Swoją drogą co to znaczy, że mój router ma kanał 5+9 ? Niestety na kanale 8 sieć nawet się nie chce połączyć (przekroczono czas połączenia czy jakoś tak) mimo, że zasięg jest niby ok, natomiast na kanale 3 jest ten problem co na auto czyli łączy z siecią, ale niestety strony nie chcą się otwierać inssider.tiff Edytowane 3 Listopada 2013 przez Kirk42 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 A możesz w tamtej lokalizacji postawić inny komp i sprawdzić? Może coś z laptopem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 raczej z laptopem jest ok, niestety nie mam innego, żeby sprawdzić, ale dwa smartfony nawet nie widzą tej sieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) Tragicznie słabo jest widoczna ta sieć. Przy -80 dBm pracować komfortowo to się nie da, choć połączyć to się da i przy -90. U mnie przez dwie ściany działowe na 740N mam -50 dBm. Ile masz ścian po drodze i czy jest w nich może ołów jakiś? Spróbuj ustawić kanał 13 (i 20 MHz). To że się pokazują przy n-ce dwa kanały (n oraz n+4) to normalne. Spróbuj też nieznacznie zmienić położenie routera, tak do 10 cm starczy (choć to raczej czarowanie), bo może jakieś przedziwne wygaszanie fali występuje. Skoro telefony też nie widzą sieci, to raczej nie kwestia karty w lapku, ale z ciekawości to jest może karta intela? Edytowane 3 Listopada 2013 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 Niestety kanał 13 i przestawienie lekko routera nic nie pomogło. Karta w lapku to Applowski AirPort i niestety nie wiem na jakim to chipie jest ale pewnie jakiś intel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) Z tego co pokazał issider ten problem jest związany ze słabą mocą nadawania widzianą w tym pokoju. Zakładam, że moc nadawania jest ustawiona na max, czyli dla 740N na 18 dBm. Naprawdę mocno mnie to dziwi, czuję się jakbym mieszkał w tekturze... Innych pomysłów niestety nie mam, może ktoś inny na coś wpadnie, ten router ma relatywnie niezłą moc nadawania, więc zmiana sprzętowa niekoniecznie musi być trywialna, narzucający się 1043ND to już ponad 150 zł. a efekt niegwarantowany. Tańszym rozwiązaniem byłby drugi 740N jako most po drodze, tylko nie wiem czy na oryginalnym firmware jest to do ogarnięcia, ja od dawna jestem na Open-WRT. Edit: net twierdzi, że się da. Edytowane 3 Listopada 2013 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 Co do mojego 740N to nie mam pewności co do jego poprawności działania bo dostałem go przypadkowo i miał jakby urwaną antenę, potem okazało się, że to tylko kawałek plastiku, ale tam wychodzi tylko ok 3 cm kabelka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) Ja bym zrobił tak: kupiłbym a optymalnie pożyczył na kilka godzin drugiego 740N. Podłączył zamiast obecnego - może zadziała. Jak nie zadziała z tego starego zrobiłbym bridge. Może zadziała. Jak nie zadziała oddałbym kupionego/pożyczonego drugiego 740N i dopiero wtedy myślał o docelowej zmianie sprzętowej. Edytowane 3 Listopada 2013 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 Akurat niedaleko domu mam komputronika i rtv euro agd zarówno w jednym jak i drugim sklepie nie mogę oddać sprzętu tylko wymiana a wybór i ceny są dość mało atrakcyjne. Mam od kogo to pożyczę router i zobaczę co i jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 To czy jest uszkodzona antena łatwo ustalisz. Podejdź z lapkiem z włączonym inssiderem do samego routera. Powinieneś mieć coś w okolicach -25 dBm. Jak przykładowo miałbyś -35 dBm albo gorzej, antena raczej uszkodzona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...