Skocz do zawartości
danzaj

Grafik 2D za 2500-2800?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Z góry sorry jeśli napiszę coś słabego lub niewłaściwego, starałem się przejżeć wiele wątków, a i z poradnikami się zapoznałem, wiem jednak, że mogło mi coś umknąć.

Jakiś czas temu spadło na mnie szczęście wybrania nowego kompa dla mojej dziewczyny-grafika (photoshop, illustrator, duże pliki). A jako, że jestem sprzętowym laikiem, zacząłem przeglądać fora, testy, opinie, proponowane zestawy itd. I troszkę mi się zrobił mętlik...

Na innym forum (mam nadzieję, że nie ma tu jakichś waśni i konkurencji) ;) poradzono mi taki oto zestaw:

- MB: MSI B85M-G43 DDR3 Lga1150

- Proc: Intel Haswell Core i5-4440 QuadCore 64 Bit 3.1GHz Lga1150 BOX

- RAM: Crucial Dual 16GB (2x8GB) 1866MHz Ballistix Tactical CL9 Low Voltage

- HDD: WD Caviar Blue 1TB 64MB Cache S-ATA 3

- SSD: SAMSUNG SSD 840 EVO 120GB 2,5" MZ-7TE120BW 540/410MB/s

- Zasilacz: XFX Core 450W 80+ Bronze 120mm

- Obudowa: CoolerMaster Elite 334U

- System: Windows 7 Home Premium SP1 PL 64-bit Oem

- do tego grafika nVidia Quadro FX580 lub FX1800, używka z allegro, ze względu na monitor (30-bitowy kolor, DisplayPort)

Nasuwa mi się kilka pytań:

1. Co myślicie o takim zestawie? Chciałbym mieć po prostu pewności, że nic się nie sypnie i że spokojnie można doń podłączyć np. drugi monitor.

2. Szukam miejsca/sklepu do złożenia tegoż (odbiór w Krk - coś ktoś poleci?) o oczywiście najbardziej satysfakcjonujących cenach - niestety spotkałem się z brakiem tego konkretnego RAMU w wielu miejscach (najbardziej boli mnie ów brak na morele.net). Co sądzicie zatem o zmianie RAMU na jakiś inny (jaki)? Czy w ogóle kości 1866MHz na tą płytę (max.1600MHz) mają sens? I najbardziej mnie nurtujące: dlaczego jest taka różnica w cenie tych ramów (na mój rozum ten 1866 powinien być droższy od 1600, czyż nie? Czy to CL+/-1 aż tak różnicuje):

647zł - http://www.crann.pl/store/show_detail/63221-crucial-ballistix-tactical-ddr3-16gb-1600-28gb-cl8-blt2cp8g3d1608dt1tx0ceu

447zł - http://www.crann.pl/store/show_detail/87128-crucial-ddr3-ballistix-tactical-16gb-1866-28gb-cl9-9-9-27-blt2cp8g3d1869dt1tx0ceu

?

3. Jako, że już nadszarpnąłem budżet - bo miałem się zamknąć w ~2500zł - to czy ktoś widzi w tym zestawie coś co można by zmienić - tracąc na kosztach, a nie na jakości/wydajności? ;)

Z góry ogromnie wszystkim dziękuję za pomoc. A jeśli któreś z moich rozkmin są bezsensu - wybaczcie laikowi.

Edytowane przez danzaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedź.

Znowu mi się jednak nasunęło kilka pytań (jak to mi niestety).

1. płyta główna - skłoniłbym się jednak ku wcześniejszemu MSI ze względu na wyjście DisplayPort właśnie, które posiada, o ile reszta zestawu wejdzie na ową płytę (?) - chyba, że Gigabyte jest faktycznie lepsza (?) Wiem, że mogę się mylić, więc poprawcie i naprowadźcie mnie za wczasu ;)

2. SSD (niby czytałem, ale co artykuł i wątek, to różne opinie), gdzieś wyczytałem, że samsung jest bardzo, bardzo szybki (myślę o http://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-ssd840-evo-120gb-sataiii-2-5-540mb-s-410mb-s-7mm-mz-7te120bw-601594/ 540/410MB) i tu moje pytanie: czy nie będzie jakiejś różnicy w śmiganiu tego Samsunga vs Plextor? Te 30zł nie zrobi tu różnicy, a dziewczyna będzie pracowała m.in. na Photoshopie i Illustratorze na raz i wiem jak to potrafi mordować mój komputer... ;)

3. rozumiem, że generalnie (firma) RAMu nie ma jakiegoś większego znaczenia w jakości? Czy może do zadań graficznych jakiś RAM jest lepszy/gorszy?

4. czym się kierować przy wyborze obudowy? W sensie technicznym - tak, żeby omawiany układ się "prawidłowo zmieścił", że tak powiem? To już zostawiam przyszłej właścicielce kompa i Jej gustom wizualnym (artystyczno-graficznie-ASPowym), bo dla Niej "co jak co, ale komp musi dobrze wyglądać". ;) W związku z tym, czym się kierować, żeby nie wziąć technicznie złej obudowy?

Co do kart graficznych jeszcze, to tahttp://allegro.pl/nvidia-quadro-fx580-512mb-gddr3-128bit-cad-moc-fv-i3646843816.htmllub ta http://allegro.pl/karta-nvidia-quadro-fx1800-768mb-cad-dcc-12m-cy-gw-i3671978630.html

Obydwie posiadają DisplayPorty i 30-bitowe przetwarzanie kolorów tylko zastanawiam się czy te 80zł da jakąś różnicę? I czy te karty w ogóle uciągną i będą pasować do reszty zestawu?

Edytowane przez danzaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi