Skocz do zawartości
Gość

zamiana dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam stary dysk Seagate ST360021A. Dzisiaj chciałbym wymienić go na dysk WD caviar blue 500gb. 
1. Nie dostałem żadnego okablowania czy udało by mi się podłączyć dysk bez dokupywania czegokolwiek? Jeśli nie to jakie kabelki muszę dokupić?
2. Posiadam z uczelni oryginalny windows 7 ale jest to obraz iso. Jak najprościej wymienić dysk i jednocześnie zainstalować system? Czy musze go najpierw nagrac na płytę w Nero?
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby podłączyć dysk, wymagane jest złącze SATA na płycie głównej (w przypadku braku takiegoż stosowny kontroler), odpowiednia wtyczka zasilania oraz kabel sygnałowy SATA. Zakładam, że dwoma wcześniejszymi składnikami dysponujesz, choć nie przytoczyłeś w żaden sposób specyfikacji komputera. Twój obecny dysk jest na PATA, więc będziesz musiał zdobyć kabel do połączenia dysku z płytą główną. Groszowa sprawa, bardzo łatwy do pozyskania.Co do instalacji - można wypalić płytkę, jak i użyć odpowiednio spreparowanego pendrive'a czy dysku na USB, a nawet zastosować sieć LAN - możliwości jest wiele :).@Tapatalk

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Specyfikacja to pentium dual core e5300, gts 250, 2gb ram,płyta to gigabyte ep31 ds3l.(chyba wystarczy):)
wiem że mam na płycie wejście sata 2, dysk jest sata 3 ale podobno da się to jakoś obejść?. Prosiłbym o dokładne rozpisanie nazw elementów jakie mam kupić. Jki kabel itp itd.
Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie trzeba obchodzić. Zwyczajnie kup kabel SATA i podłącz dysk (zasilanie też oczywiście). Nic więcej.

Jeśli chcesz ze starego korzystać np przenieść z niego jakieś dane w biosie musisz ustawić żeby system startował z nowego dysku a nie starego - tzw boot priority.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki za pomoc. Kupię ten kabel a jeśli będa jakieś kłopoty przy instalacji dysku to jeszcze napisze. 
Jeszcze raz chciałbym się upewnic czy system nagrany na płytę w formacie ISO (obraz) zostanie normalnie odczytany przy instalacji systemu? tzn po włączeniu komputera. W biosie mam wszystko dobrze ustawione.
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli po prostu nagrałeś ten plik *.iso na płytkę, tak jakby był to plik np. z filmem, to nie.

Jeżeli natomiast na płytce widzisz jakąś strukturę katalogów, czyli z obrazu zrobiłeś jego źródło, to tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, doradźcie jeszcze czy mam kupić kabel sata,sata2,sata3 bo zauważyłem że mam wszystkie wejścia na płycie głównej. Jak juz mówiłem dysk mam pod sata3. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. Wiedziałem że nie obędzie się bez problemów. A mianowicie nie mogę sformatować nowego dysku. Ale od początku. W zadządzaniami dysków dysk jest widoczny ale nie moge wykonać zadnej operacji (formatuj itp). W biosie pokazuje mi jako master stary dysk a jako slave nowy. Mam podpięte oba dyski, jak próbowałem odpiąc stary i instalowac system na nowym to pisało że nie można zainstalowac na tym dyku i partycji a w szczegółach że dysk nie jest sformatowany. Bardzo proszę o pomoc bo męcze się już z tym dyskiem cały dzień :) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co mogłem zrobić to zainstalowac system na starym dysku. Nie mogłem zainstalowac systemu nan nowym bo nie był sformatowany. Pisało że nie mozna zainstalować systemu windows na tej partycji... a w szczegółach że nie jest ona sformatowana.
Później poczytałem coś i ściągnąłem program xpress recovery 2, włączyłem tam jedną z opcji ale wywaliło błąd, teraz gdy chciałem zainstalować system to wywala błąd instalator systemu windows nie może znalezc lokalizacji ... upewnij się że na partycji jesy co najmniej 695 mb wolnego miejsca. kod błędu0x80070490
nie wiem co mam teraz zrobić
edit teraz nawet nie moge zainstalować na starym dysku systemu :(  Pomóżcie pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi