Skocz do zawartości
a14122011

Tworzenie USB UEFI

Rekomendowane odpowiedzi

Czy na komputerze z Windows XP można zrobić bootowalny pendrive z systemem Win8 dla trybu UEFI?

Metodą "diskpart" się nie da, lecz znalazłem program Rufus.

Jest tam opcja formatu dysku, ale tylko do "MBR partition scheme for UEFI" ( http://www.eightforums.com/tutorials/15458-uefi-bootable-usb-flash-drive-create-windows.html )

W przewodniku pisze, by wybrać zamiast MBR opcję GPT. Czy jeżeli wybiorę wersję MBR, to zbootuje mi pendrive w trybie UEFI?

PS: Dysk będzie w formacie FAT32, lecz chodzi mi o to, czy pendrice z MBR i FAT32 będzie się uruchamiał w UEFI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się orientuję to do trybu UEFI wymagane jest system partycji GPT.

Mam też pytanie, jakim dokładnie pendrivem dysponujesz? 
Chcesz zainstalować system na penie, czy może instalować z niego system na innych komputerach?

Edytowane przez KoVol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie pamiętam jaką opcje wybierałem przy tworzeniu USB z windows 8 ale jak włączysz Quick Boot Menu podczas startu kompa to napisze ci:

USB: Nazwa_pendrive <- tutaj UEFI nie działa

UEFI: Nazwa_pendrive <- tutaj UEFI działa i tą opcje musisz wybrać jeśli chcesz zainstalować Windowsa w trybie UEFI.

Próbuj, rufus szybko robi instalke na penie więc możesz obie opcje spróbować.

Jak już zainstalujesz windowsa to pamiętej żeby zmienić w UEFI opcje Fast Boot na Ultra Fast, wtedy pominie POST i windows wczyta sie ~10 sekund

EDIT: sprawdziłem swojego pena i jest GPT 

Edytowane przez brym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi