turion Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) Witam, mam problem z programem hdparm i systemd w archu. Ustawiłem tak jak na wiki hdparm -B254 /dev/sda/usr/lib/systemd/system-sleep/hdparm_set a w nim mam#!/bin/shhdparm -B254 /dev/sdachmod +x /usr/lib/systemd/system-sleep/hdparm_set/usr/lib/systemd/system-sleep/hdparm_set mam dodane do programów startowych mojego środowiska graficznego. Na początku działa dobrze i po pierwszym znowieniu laptopa hdparm -B /dev/sda pokazuje/dev/sda: APM_level = 254 ale po ponownych znowu powraca do ustawień podstawowych/dev/sda: APM_level = 128 Próbowałem też przez udev, jednak wtedy moja mysz podłączona przez usb nieprawidłowo działa, więc zmuszony jestem z tego rozwiązania zrezygnować. Czy pozostają tylko jakieś haki żeby rozwiązać ten problem? https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=142895 Edytowane 6 Listopada 2013 przez turion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2013 Czyli (suspend czy tam hibernacja) powodują zresetowanie zarządzania energią dysku? Jeżeli po tym ponownie ręcznie wykonasz polecenie, wszystko wraca do normy? Jeżeli tak, chyba najprościej będzie wrzucić to do crona roota do uruchamiania np. co godzinę i tyle. Ewentualnie prosty skrypt (też do crona) z jednym IF, który wykona polecenie tylko, jeżeli wartość jest inna, niż pożądana. PS. Sprawdzałeś, czy Twój dysk przyjmie -B255? Może tak i to permanentnie rozwiąże Twój problem. Albo wyłączyć zarządzanie energią za pomocą toola producenta odpalonego z jakiegoś hirensa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turion Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Tak gdy wpiszę to w konsoli działa, czasem jak zamknę obudowę i wygaszony zostanie ekran zmieni się na 1. Próbowałem już w laptop-mode-tools w etc/laptop-mode/laptop-mode.conf: dopisać na stałe , żeby po uruchomieniu systemu było to włączone i nic. BATT_HD_POWERMGMT=254LM_AC_HD_POWERMGMT=254NOLM_AC_HD_POWERMGMT=254 Pozostaje utworzyć plik /etc/rc.d/rc.local i tam dopisać co nie jest najlepszym rozwiązaniem przy systemd. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez turion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...