Skocz do zawartości
Aviel

Deus G1 500w + Gigabyte gtx 770?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie

Jakieś 3 miesiące temu kupiłem zasilacz SPC Deus G1 500w, miałem zamiar kupić gigabyte gtx 760 ale z racji że gtx 770 ostro potaniały mam pytanie czy ten zasilacz to uciągnie?

Pozostałe częśći to asrock m3a77de athlon x3 440 odblokowany na x4 i podkręcony do 3.3 Ghz 4gb ramu dysk 500gb. W niedalekiej przyszłości możliwe że wymienię na 4670k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzyłem właśnie ale byłem przkonany że to jest sama karta graficzna a nie cały zestaw

Tak to jest jak się nie czyta a przeskakuje od razu do wykresów Dołączona grafika

Edytowane przez Aviel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz spokojnie da radę . 

@Gerlath

W większości testów zasilacze mają wysoką sprawność , 80% minimum , często jest to zasilacz który ma certyfikat 80+Gold a nawet 80+Platinum ( np. testy na PClab czy PPC  ) .

Zasilacz mający certyfikat 80+Gold ma sprawność w zakresie 88-92% co przy 400W branych z gniazdka daje ok. 350-370W oddawanych na sprzęt .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, to robi 10% różnicy, czasami lepiej.

To całkiem sporo.

Nie żeby robiło jakąś większą różnicę przy szacowaniu, ale nie wprowadzajmy niedokładnych  danych na wejściu, bo potem zaokrąglenia wychodzą +-kosmos.

Jak wiemy że dany zestaw pobiera np 350W po oc to można założyć że porządny nowoczesny zasilacz 450W da mu radę z sensownym zapasem.

Przy wyliczeniu mocy równym 400W to założenie staje się wątpliwe (może da radę, ale gdzie zapas?).

To samo dzieje się przy dobieraniu mocy zasilacza do zestawu, przy założeniu że maksymalny ciągły pobór mocy nie powinien przekraczać 70-80% mocy rzeczywistej zasilacza.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi