brainiak Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) MSI Z87-G43 nie odpala z Crucial Ballistix 2x8GB. Przy jednej kości (dowolnej, sprawdzałem obie) w slocie 2 (i tylko w nim) działa. Update BIOSu na najnowszy nie pomógł. Inna osoba w sieci miała podobny problem, podobno odpaliło jej w slotach 1 i 3, ja jednak mam 1 przyblokowany chłodzeniem CPU. Zanim zdemontuję chłodzenie (to ostateczność - jestem nieprawdopodobnie fatalny w montowaniu chłodzenia na CPU, nie cierpię tego robić) chciałbym spróbować innych opcji, jeśli takowe istnieją. Jest jeszcze coś do zrobienia? Modyfikacja jakichś opcji w BIOSie? Modlitwa do dobroczynnych bogów wschodu? Cokolwiek? EDIT. Jednak udało mi się podpiąć RAM w slot 1. Przy jednej kości odpala, przy drugiej w slocie 3 nie. Edytowane 8 Listopada 2013 przez brainiak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) To może być problem z MOBO - mieliśmy jedną sztukę która raczyła pracować tylko na jednej kości. Drugi model działał z tymi samymi kostkami bez zająknięcia w dowolnym ustawieniu. Edytowane 8 Listopada 2013 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2013 @brainiak Możesz je jeszcze sprawdzić memtestem albo zanieść do kumpla i u niego sprawdzić. Wtedy będziesz wiedział czy pamięć jest problemem, czy mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brainiak Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2013 Wygląda na to, że slot 3 i 4 nie działają: jeśli włożyć kości do 1 i 2, PC startuje i widać w BIOSie całe 16GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2013 Spróbuj włożyć 1 kość, odpalić PC i w biosie ustawić profil xmp, potem reboot PC, w Windowsie wyłączenie PC i włożyć 2 kość. Moje mpower czasami gubi 1 kość pamięci i tylko taki sposób pozwala na odpalenie obu. Tapatalk 4 @ SGS 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2013 Albo jeszcze inaczej. Wsadz jedna kosc, ustaw na sztywno napiecia, timingi i zegary. Na poczatek nominalnie. Jak producent przykazal i zapewnial ze dzialac beda. Wtedy doloz druga kostke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brainiak Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2013 Sztywne ustawienia próbowałem, bez różnicy. Ustawienia XMP także. W zasadzie 16GB wykrywa, co prawda bez dual-chanel, ale nie wiem czy warto tracić czas na dalszą zabawę dla 1% wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AD2013 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 Mam podobny problem, pisałem na forum MSI - bez echa, mój post: Witam.Po złożeniu komputera i próbie jego włączenia wystąpił problem: po włożeniu 2 kości ram (tryb dual channel) komputer nie uruchamia się (pamięć w slotach 2 i 4 - czarne) po zmianie na 1 i 3 (niebieskie) to samo. Komputer startuje tylko gdy obsadzone są gniazda pamięci: 1 lub 2 albo 1 i 2..Próbowałem zmiany napięć z 1,5 na 1,65, zmiany taktowania z 1,6 na 1,33, włączałem i wyłączałem tryb XMP, Memory Fast Boot i nic, Również zmiany timingów nie pomogły: Bios ustawiał 11-11-11-28 ja ustawiałem na 9-9-9-27 komputer nie wstawał.Bios 1.3, aktualizacja do 1.5 nie pomogła. Reset bios (zworka + wyjęcie baterii) bez efektu. Udało mi się zdobyć inny komplet Ram: Hynix 2x2GB PC3-10600U-9-10-B0 bez zmian.Gniazda pamięci 3 i 4 nie działają? MB uszkodzona?Moja konfiguracja:CPU: i5-4670kMB: Z87-G43RAM: Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 Grey XMP KHX1600C9D3X2K2/8GXPSU: OCZ ModXStream Pro 600W jak autor tematu zastanawiam się nad sensem walki o dual, ile dual fakttycznie pomaga (gry) bo różnie piszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Jak nie chodzi na 2 różnych zestawach, do tego na najnowszym biosie, to na 99% mobas. Mogą być pogięte piny w podstawce albo po prostu walnięta płytka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AD2013 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgadzam się z przedmówcą. Tylko nie mam ochoty na korowody związane z reklamowaniem płyty. Jeśli dual channel nie przynosi specjalnych efektów w wydajności zestawu, to jestem w stanie przeżyć dwa nieczynne sloty ram. Myślę że w przyszłości predzej zdecyduję się na zmianę komputera niż dokładanie ramu. Przynajmniej dotychczas tak było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areczek1987 Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 Ja bije sie z g41 która wogule nie może wstać.i mam problem bo nie wiem czy płyta walnienta czy procesor a może ram obsługiwany.cmz16gx3m4x1866c9r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...