Skocz do zawartości
Hadi0615

Gigabyte AMD Radeon HD 7970 - temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moja kartka graficzna Gigabyte AMD Radeon HD 7970 osiąga dość wysokie temperatury rzędu ponad 70* pod obciążeniem. Nie wzbudzało by to mojej uwagi gdyby nie fakt, że np. grając w BF3 po jakimś czasie, różnie z tym jest mogę grać godz i nic się nie stanie ale czasami po 20min gra przestaje działać, ekran się freez'uje i wybija error directx'a => zamieszczam przykładowy link znaleziony w necie lecz z tym samym problemem, gdyż nie zrobiłem własnego screena >>> LINK <<< 

Jednakże, grając w inne gry, nic takiego nie występuje, więc myślę że to problem z samą grą.

Druga sprawa to taka, że posiadam zainstalowany program evga precision x, który zarządza moją grafiką pod względem regulacji obrotów wentylatorów. Gdy wyłączę ten program, prędkość obrotów jest ustawiona automatycznie na 50%. Trochę mnie to zdziwiło, sprawdzając u kolegi który posiada 7950 prędkość w CCC jest na poziomie 30%. Może wiecie w czym leży problem? Regulacja prędkości w odniesieniu do rosnącego obciążenia obciążenia jakby nie istniała. 50% jest ustawione jakby na sztywno przy iddlu. Ręczne sterowanie wentylatorem w CCC mam wyłączone.

Wszelkie OC komputera wyłączone.

Specyfikacja sprzętu w sygnaturze.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

70 stopni pod obciążeniem to mało. Osobiście wiem ze bf3/bf4 najlepiej działa w oknie bo inaczej często się wysypuje. Spróbuj zaktualizować sterowniki. Zamiast evga precision polecam program msi afterburner. Jeśli evga wrzuca Ci automatycznie obroty na 50% i je utrzymuje oznacza ze masz coś źle ustawione w tym programie. Tapatapatap i9001

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze ten problem dotyczy wielu osób także nie jestem sam.

EVGA dobrze zarządza obrotami bo sam je ustawiłem, jednak jak wyłączę ten program to oprogramowanie AMD sztywno trzyma 50% obrotów, natomiast nie zarządza nimi. Trochę dla mnie dziwne bo kolega ma te same sterowniki a jakby mu je oprogramowanie wszystkim sterowało. Może tylko mnie się cos wydaje.

Wysłane z mojego Desire HD przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie najaktualniejszy. Ściągnij sobie http://download.gigabyte.eu/FileList/Utility/vga_utility@bios.exe Zainstaluj i uruchom. Zobacz jaka masz aktualną wersje BIOS

Jeśli to jest F71(albo niższy) to ściągnij ten F72, jeśli wersja jest jednocyfrowa to ściągnij ten F3. Ja mam akutalnie zainstalowany F72 na karcie 7970OC-WF3 Rev2.1 (bios F3 sie wiesza). Klikasz Flash i wybierasz plik z nowym biosem. Pamiętaj, że przełącznik na karcie musi być w pozycji 1 (pozycja 2 to zapasowy bios którego nie da sie flashować)

Szczerze, to GB ma kompletny burdel w biosach i rewizjach kart. Nawet support nie wie, który BIOS jest do której karty(masz to sobie sam sprawdzić programem).

Ja przynajmniej już nic od nich nie kupie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi