Skocz do zawartości
Hipo

Radeon 9500 Vmod

Rekomendowane odpowiedzi

mam chiefteka 360 ,jeden dysk jeden cd i trzy wiatraki , i bartona na 220x11 oraz kilka diodek (wiatraki i diody podłączone przez panel zalmana na jeden molex):?

qurde to nie dobrze ze mi zasilka nie wyrabiajak ja kupowalem to mi sie wyddawalo ze da rade :(

i stalo sie cos dziwnego mam artefakty jak mam nizsze zegary np przy ladowaniu sie windowsa zanim zegary wskocza na podkrecone to wtedy sa artefakty ale mi to nie przeszkadza :D

i wiesz co ja tez nie jestem pewien czy w dobrych miejscach mierze napiecia :? ale przylutowalem w tych miejscach kabelki bo tez mi sie zdawalo ze zaraz cos zewrze :D

teraz mam

mem 3.2v 324mhz i wyskakuja artefakty tylko w 3dmark03 w demie z trolami jak zmniejsze do 320 to juz jest git

gpu mam 1.6v i 398mhz przy 405 juz sie wiesza

ale jak zmniejsze zegary np 340/300 to tez sa juz artefakty :D

jak myslicie podnosic dalej napiecia czy to juz finito :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli masz juz arty przy POST'cie (tzn przy ramce opisujacej konfig kompa) to karta juz jest na wykonczeniu niestety.

Mialem tak jak kupilem FIC'a i po tygodniu pojawily sie najpierw krzaki w czasie POST'u a pozniej w windzie pojawily sie pionowe pasy i to bez podkrecania.

Poprostu pamieci byly walniete chyba :roll:

Karte oddalem na gwarancje i dostalem nowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak bo ty masz PCB 9500 pro... bol jest ze nie wiem gdzie mierzyc napiecia :( poza tym sie boje, bo jak mi reka zadrzy to moze byc nie za fajnie :(

niezupełnie bo PCB 9700 tylko bez sporej ilości części i 4 kostek pamieci bo to 64MB karta, 9500 64MB standardowy czerwony PCB, dla karty z 128MB rezystroy będą inne, co do mierzenia na żywca to przylutuj kable do punktów pomiarowych. Kable oplotłem o szpile miernika i podnosiłem napięce przy włączonym PC zerkając na miernik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co przylutowywac kabelek :?:

chyba ze nie ma gwary na karte to rozumiem

Ja wzialem jedna reka trzymalem kabelek do "+" na karcie drugi kabelek do masy obudowy przypiolem i krecilem potencjometrem zerkajac na miernik.

Tez "bezinwazyjnie" mi to ulatwilo sprawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co przylutowywac kabelek :?:  

chyba ze nie ma gwary na karte to rozumiem

Ja wzialem jedna reka trzymalem kabelek do "+" na karcie drugi kabelek do masy obudowy przypiolem i krecilem potencjometrem zerkajac na miernik.

Tez "bezinwazyjnie" mi to ulatwilo sprawe.

poniewarz to bezinwazyjne możesz przypłacić zwarciem i uszkodzeniem karty jak ci się ręka omsknie, pozatym te kable puźniej mozna przecież odlutować i śladu po tym nawet niebedzie, chyba xor mierząc w ten sposób uszkodził grafe..........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh to moja karta zaliczyla juz kilka razy zwacie i to takie ze iskra poszla no ale nie przy mierzeniu tylko mi sie radiator opsunol z memorek na jakas czesc na karcie i iskry lecialy :D

Co do mierzenia to mam koncowke bardzo szpiczasta jak grot do lutownicy wiec nie ma obawy ze cos zewre. 8)

A co do lutowania to wprawne oko serwisanta moze zauwazyc ze cos bylo lutowane i wtedy papa grwara :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bede bral od ciebie gwarancji ;) wole ta oryginalna :)

Co do mierzenia to nie widze zadnej mozliwosci zeby mi sie gdzies zwarcie zrobilo.

Przeca to wystaja takie suteczki cyny i ja tylko dotykam je i juz wiem jaka wartosc napiecia jest, a lama nie jestem w zakresie elektroniki wiec 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to tak

podniosłem napiecie na gpu do 1.75 i pozwoliło mi to ustawic go na 415

a co do pamieci to z 3.1 podniosłem do 3.4 i stal sie taki LOL ze nie mogłem sobie dac rady z pozbyciem sie aartefaktow czy podnosiłem skale czy obniżałem :( wiec wrociłem do 3.1 i 320mhz

to juz chyba wszystko co moge z nia zrobic :(

powiedzcie mi jeszcze ile powinno mi wyjsc w 3dmarkach i codecreatures przy takim sprzecie ; barton 2.5@2400mhz 512 ddr400 ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee tam mi na rekordach tam nie zalezy , :D i chyba mi wystarczy tego podkrecania :D co wiecej moj koleszka co ma taki sprzet co ja tylko inną grafe (5900xt) i procka 190x11.5 ma w markach 17000 i 6500 punktów a gierki chodzątak jak u mnie :D wiec tak jak któryś z was powiedział "na benchmarkach sie nie gra "

teraz to juz sie czaje na radka 9800pro :D

ps.dzieki za wszystkie rady :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem Vmoda na GPU potencjometrem wieloobrotowym + przylutowany miernik do punktu pomiarowego.

Było 1,43V jest 1,65V. Max co sprawdzałem to 1,8V, ale wtedy już pogarszały się możliwości OC.

Niestety rezulat jaki uzyskałem jest mało satysfakcjonujący - 418Mhz (before 384Mhz) :? Dlaczego tak mało? Hmm...

Na pocieszenie, okazało się, że pamięci podniosły się z 317 do 337MHz. Ale i tak będzie Vmem mod. ;)

Natomiast jeśli idzie o wzrost fps, to w naturce w 3d2k3 wynik podskoczył o 2fps, podobnie w FarCry'u :) i to mnie podtrzymało na duchu. Więcej nie sprawdzałem, bo mało ciekawe ;)

Na koniec mam pytanko do tych którzy robili Vmody: Czy u was też tak znacznie wzrosła temperatura odpromiennika na układach zasilających z tyłu PCB??? Poparzyć się idzie! A co dopiero jak zrobię moda na ramy? Spali się chyba.

Z ciekawostek dodam, że przy 1,8V i coolerze od CPU puszczonym na 3300rpm, radiator cały był gorący jakby chłodził jakiegoś AntkaXP palomino :D PCB na odwrocie też parzyło miejscami. Zwiększyłem obroty do 4500rpm - szum nie do wytrzymania ;) No i oczywiście odpromiennik - mało się nie stopił ;] i to pomimo, że jest na nim porządny radiator!

Dodam tylko jeszcze że po raz pierwszy w moim Fortronie wentyl uruchomił się na max obrotów, na szczęście tylko na chwilkę :| . Stało się to po "partyjce" w FarCry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety rezulat jaki uzyskałem jest mało satysfakcjonujący - 418Mhz (before 384Mhz) :? Dlaczego tak mało? Hmm...

Na pocieszenie, okazało się, że pamięci podniosły się z 317 do 337MHz. Ale i tak będzie Vmem mod. ;)

Nie no jak dla ciebie to jest malo to respect :D

Co do pamieci to mi tez zaczely smigac wiecej jak zrobilem Vmod GPU :) Vmem nic mi nie dal :(

Zgrzeje sie niemolosiernie wiec tylko woda moze ostudzic zapaly tej karty.

Co do pobierania pryndu to u mnie szeftek tez sapnal sobie przy max obciazeniu i wykreceniu karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem Vmoda na GPU potencjometrem wieloobrotowym + przylutowany miernik do punktu pomiarowego.

Było 1,43V jest 1,65V. Max co sprawdzałem to 1,8V, ale wtedy już pogarszały się możliwości OC.

Natomiast jeśli idzie o wzrost fps, to w naturce w 3d2k3 wynik podskoczył o 2fps, podobnie w FarCry'u :) i to mnie podtrzymało na duchu. Więcej nie sprawdzałem, bo mało ciekawe ;)

Na koniec  mam pytanko do tych którzy robili Vmody: Czy u was też tak znacznie wzrosła temperatura odpromiennika na układach zasilających z tyłu PCB??? Poparzyć się idzie! A co dopiero jak zrobię moda na ramy? Spali się chyba.

Z ciekawostek dodam, że przy 1,8V i coolerze od CPU puszczonym na 3300rpm, radiator cały był gorący jakby chłodził jakiegoś AntkaXP palomino :D PCB na odwrocie też parzyło miejscami. Zwiększyłem obroty do 4500rpm - szum nie do wytrzymania ;) No i oczywiście odpromiennik - mało się nie stopił ;] i to pomimo, że jest na nim porządny radiator!

Dodam tylko jeszcze że po raz pierwszy w moim Fortronie wentyl uruchomił się na max obrotów, na szczęście tylko na chwilkę :| . Stało się to po "partyjce" w FarCry.

hehehehe :) mój 9500 tak się niegrzał ale to norma że układy na 9700 grzeją się bradziej, doszedłem na orbie do 2V, a odpromiennik faktycznie grzeje się bardzo mocno na 9700 raz się oparzyłem :D dobry radiator złatwi sprawe ;) jeszcze jak troche mu powiejez z boku będzie gitez :D

co do zasilacza to mój 420Watowy chief ledwo ciągnoł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi