Skocz do zawartości
GamalPL

Czy zasilacz wytrzyma?

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka jest to mój pierwszy temat ,więc serdeczne cześc.

Zamierzam wymienić grafike z geforca gt 440 na radeona r9 270x(potem wypisze dokładnie o które chodzi) i nie wiem czy mój zasilacz wytrzyma i nie spali karty.

Mój aktualny zestaw to:

AMD Phentom II x4 965 BE BOXowe chłodzenie

Gigabyte GT 440 OC

Kingston HyperX DDR3 1600 Mhz (nie pamiętam dokładnie ,a niechce mi się sprawdzać)

Seagate 500GB 5400 rpm 

Napęd DVD LG

ASUS M5A78L-MLX

Logic 500W

Grafike wynienie na Gigabyte Radeon R9 270x  Windforce X3

Nie ja składałem komputer ,ale moja specyfikacja taką chciałem.Chciałem 700W (na wyrost) powiedział ,że będzie brał dużo prądu i powiedział ze znajdzie lepszy zgodziłem się.Dopiero potem dowiedziałem się że zasilacz ciągnie tyle prądu ile musi.

Dzieki za uwage pytanie jak w temacie czy wytrzyma

Edytowane przez GamalPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz nadaje się do wymiany od razu , to bomba z opóźnionym zapłonem , 500W to on ma tylko na papierze .

Niekręcony PII X4 965 to trochę za mało do R9 270X ( aka HD7870 ) .

Ten sprzęt zasili markowe 450W np. XFX Core 450W za ~190 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ,czyli 900 stówek potrzeba.Chce coś żebym nie musiał kupywać za 1-2 lata nowego zasilacza.Chce kupić dysk SSD na system i AMD FX-8320.Co myślicie o SilentumPC Deus G1 500W

A i jeszcze da się zasilać np grafę innym zasilaczem a pozostałe podzespoły tym co jest w obudowie?

Edytowane przez GamalPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej zrobisz jak sprzedasz to co masz i zmienisz platformę na 1150. 965 jest trochę wart na allegro, RAM masz więc wystarczy kupić płytę i procesor.

Za ile chcesz kupić tego Radeona?

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zmienie na 1150 ,ale póki co zostane na pokładzie AMD.A można tak zrobić z zasilaczami jak mówiłem czy to się nie opłaca. http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-r9-270xoc-2gb-ddr5-pci-e-256bit-dvi-hdmi-dsub-box-gv-r927xoc-2gd-599377/ To ten Radeon

Edytowane przez GamalPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chętnie bym tak zróbił ,ale mam 15 lat i nie wypada.Znalazłem pewien zasilacz http://www.skapiec.pl/site/cat/37/comp/3523560 opłaca się kupić czy to jakiś shit jak ten co mam ?

Zależy mi na modularnym żeby kable nie wisiały i nie tamowały powietrza.

Ten koleś gadał że szyna na płycie głównej nie wytrzyma i coś tam coś od karty chodziło chyba o PCE.

Edytowane przez GamalPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak.

Chyba, że się zdecydujesz na jakiś słabszy - kliknij na cpu support.

Poki wymienię proca troche minie ,więc chyba przesiąde się na 1150 ,skoro 8320 nie wejdzie ,a proc i plyte sprzedam w komplecie z grafą za 6 stówek chyba pojdzie no nie?

Pachnie typowym zestawem z allegro, płyta obsługuje oficjalnie procki do 95w zapomnij o wsadzaniu tam 8320.

ASUS podał w obsługiwanych procesorach 8120 ,a on ma 125W według morele.net ,a 95W według ASUSa.

Edytowane przez GamalPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo są 2 wersje 8120 - jedna ma TDP 125W a druga 95W .

8120 125W ma oznaczenie FD8120FRGUBOX , wersja 95W ma oznaczenie FD8120WMGUSBX .

Tak samo było z PII X4 955 - tyle że wersja 95W była prawie nie do dostania , tak samo jest z FX-8120 95W .

Zresztą wymiana 965 na 8120 jest średnio sensowna - nie każda gra potrafi wykorzystać te pseudo 8 rdzeni ( dokładnie to 4 rdzenie i 8 wątków ) , w niektórych grach 965 może być lepszy - wyższe taktowanie i wydajniejsza architektura . 

Najlepsze wyjście dla ciebie to się wstrzymać na jakiś czas z kupnem sprzętu i chomikować na razie kasę .

A potem ( może po świętach ) kupić zestaw na platformie Intela . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak własnie zrobię rdzenie intela są 2x szybsze i energoszczędniejsze.Jaką płyta pod 1150 by była dobra żeby kręcić procka?  ~200-350zł 

http://www.agito.pl/plyta-glowna-promocja-msi-h87m-g43-mcafee-internet-security-2014-pl-1-uzytkownik-79-892482.html Ta może byc? i do tego i5-4570 albo i5-4670

Edytowane przez GamalPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresztą wymiana 965 na 8120 jest średnio sensowna - nie każda gra potrafi wykorzystać te pseudo 8 rdzeni ( dokładnie to 4 rdzenie i 8 wątków ) , w niektórych grach 965 może być lepszy - wyższe taktowanie i wydajniejsza architektura . 

Komp bedzie pod Battlefielda 4 teraz mam max  40 fps na podkrecenonej grafie i teksturach na ultra ,ale wszystko inne na low

Płyta powinna być ok http://pl.msi.com/product/mb/H87M-G43.html#?div=CPUSupport

Edytowane przez GamalPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj opinie max.2 wentyle ja mam 3 w obudowie. Za dobrego H87 zapłacisz tyle co za Z87 do du.py.

Pomyśl, naprawdę wysil się. Najpierw piszesz,

A potem każesz mi czytać opinie, że tylko 2 wentylatory możesz podłączyć. 

Napisz co jest do [gluteus maximus] w tej płycie na Z87? Zważ:

Nie chce wyciskać z procka wszystko tylko 4.0Ghz Max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to jedyny chipset oficjalnie wspierający OC a czytam, ze chcesz podkręcać procesor.

Niby odblokowano OC na innych chipach ale chyba tylko ASRock zrobił solidną (solidna, chłodzona sekcja zasilania) płytę do OC na H87.

Wystarczy, że intel powie dość oc na H81, H87, B85 i w nowszych biosach OC nie będzie. Równie dobrze Intel może coś namieszać w sterownikach. Trzeba będzie potem kombinować z modowanymi sterami itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi