forthal Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2013 Witam,Sprzęt posiadam jak w sygnaturce (dodatkowo karta sieciowa WiFi na PCI, jakiś tam TP-LINK). Oba dyski są podłączone do płyty przez SATA3. System to Windows 8.1 N 64bit (z DreamSparka). UEFI mam w najnowszej wersji - C29F1P03. Firmware SDD (wg. Samsung Magican) również posiadam najnowszy.Problem polega na tym, że gdy wyłączę całkowicie zasilanie (przycisk na zasilaczu), następnie je włączę i uruchamiam komputer to zawiesza się on (czarny ekran) po logu Windowsa. Wystarczy zresetować komputer i uruchamia się normalnie. Również jak "zamknę komputer", następnie go uruchomię to zawiesza się w ten sam sposób. Taki problem miałem wcześniej na Windows 7 64bit Professional (co było powodem zmiany systemu). Na świeżo, po formacie, komputer działał normalnie i normalnie się bootował, ale tylko przez jakiś czas. Myślałem, że może jest to spowodowane ustawieniami w BIOSie/UEFI, aczkolwiek po resecie ustawień (wyciąganie baterii, zworka, reset opcji w UEFI) dalej ten problem występuje. Przy instalacji Windowsa 8.1 z SSD-ka usunąłem całą partycję i nowoutworzoną sformatowałem (nie używam fast boot; MBR + bios boot). Wszystkie pomysły co może być przyczyną i jak to rozwiązać - mile widzane!Lista aplikacji, które zainstalowałem po formacie (nie wiem, czy może to mieć znaczenie, ponieważ przez krótki okres czasu "było dobrze"): Steam, CCleaner, Office 13, Sterowniki do Corsair 1500 (co prawda ma wyjść poprawiona wersja dla 8.1, bo obecne to porażka), Visual Studio 12, Chrome, Skype (dla pulpitu), CCCP (w najnowszej wersji), Foobar, HashCalc, sterowniki nVidii (bez GeForce Experience), uTorrent i oczywiście wszystkie update'y z Windows Update. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2013 Możliwe że przyczyną będą jakieś sterowniki lub któraś z aktualizacji do Windowsa.Sprawdź system antywirusem bo nic nie wspominasz o jego instalacji po formacie. Jeżeli masz taką możliwość wykonaj przywracanie sytemu do ustawień kiedy działał OK, następnie zrób obraz dysku systemowego i metodą prób i błędów wykluczaj sterowniki oraz Updaty.Zalecam wykonanie obrazu dysku po to aby szybko móc powrócić do ustawień gdy nie występowała wspomniana powyżej usterka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forthal Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) No fakt. Antywirusa nie instalowałem - wcześniej korzystałem z Microsoft Security Essential, teraz widzę, że w Windows 8.1 jest Windows Defender, który w zasadzie zawiera ten pakiet w sobie.Co do przywracania systemu - zawsze to wyłączałem, cóż... "Ludzie dzielą się na tych, którzy robią backup'y i którzy zaczną je robić". Spróbuję ze sterownikami i update'ami. Dzięki.EDIT: Chyba znalazłem przyczynę. Wyłączyłem kartę sieciowa WiFi z portu PCI i zrobiłem test - działa :D Uruchamia się normalnie. Wyłączyłem komputer, wsadziłem kartę do portu, włączam i nie działa, zawiesza się. Cóż, karta do zmiany :-) Tylko szkoda, że mam same PCI, bo kupiłbym sobie coś na PCI-Express, pomyśli się. Edytowane 11 Listopada 2013 przez forthal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...