GreenGo Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2013 Witam, mam w planach postawienie HTPC, ale na razie, planuje tylko transfer wszystkich danych na dysk jakiego w nim użyje. Jaki dysk polecacie ok 3TB ? W przyszłości będę prawdopodobnie dostawiał więcej dysków, mają na nich się znajdować filmy HD, muzyka zdjęcia itp. na system (jakiś linkux) zakupie na pewno jakiegoś SSD. Dysk będzie pracował w tyg od ok 17 - 24 i w weekendy zapewne 10:00 - 03:00 Jeśli to ma znaczenie to zamierzam postawić XBMC. Cena nie jest szczególnie istotna, oczywiście nic super drogiego niewartego swojej ceny. Czy WD Green / Red się nadadzą ? Jest jakiś lepszy wybór ? Z góry dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2013 Tak nadadzą sie doskonale. A tu http://forum.purepc.pl/topic/270197-htpc/page-44 masz cały temat związany z HTPC. Znajdziesz też wiele opisów czego używają użytkownicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S4racen Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 Ja od jakiś 2 lat używam trzech dysków WD Green 3TB i jestem zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 Ja WD Green 3TB nie polecam z jednego względu - jest dość głośny. Nie chodzi o pracę głowicy, ale o stałe "buczenie" silnika. Składałem możliwie najcichszy sprzęt (HTPC) i trochę się zawiodłem, gdyż buczenie dysku jest głośniejsze od dwóch wentylatorów, które posiadam - chłodzenia procka (Scythe Shuriken) i zasilacza (BeQuiet L8). Nie mam osobistego porównania do "Red", ale z tego, co wyczytałem są cichsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 No tak też właśnie wyczytałem, że seria Green bywa głośna. Problem w tym, że Red to dyski dedykowane do NAS, do pracy 24/7 i do łączenia kilku egzemplarzy. U mnie natomiast dodatkowe dyski będą pojawiały się z biegiem czasu no i sam HTPC bedzie działał zdecydowanie nie 24/7 lecz bardziej jak standardowy PC. To nie przeszkadza w używaniu wersji Red ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Nie, nie przeszkadza w żadnym wypadku. Mam Red od ponad pół roku (wersja 3tb) i nie mam z nim żadnych problemów. PC dziennie minimum raz włączany, na noc wyłączony. Red działa bez problemu żadnego. Jutro mogę Ci wrzucić screen z SMART. Do tego red ma 1 rok gwarancji więcej od green ;) Tapatalk 4 @ SGS 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S4racen Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Miałem 6 dysków WD Green 3TB i żaden nie pracował głośno. Ja nie słyszę trzech dysków pracujących razem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Dzięki za rady, zapewne zdecyduje się na serie Red skoro nie przeszkadza jej pracować jak dysk stricte pecetowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...