Cron Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Witam, chcę złożyć komputer głównie do grania i wydaje mi się, że nie ma sensu wydawać więcej skoro za 2 lata to już będzie 'stare' ; ) Przeglądam różne strony i wykresy jednak czasy gdzie wystarczyło spojrzeć na wynik z benchmarka już chyba minęły : / Pierwsze pytanie: w procesorach ważniejsza jest moc obliczeniowa dla pojedyńczego wątku czy też dla wielu wątków? Innymi słowy gdzie swoją potęge pokazuje Intel a gdzie amd? Drugie pytanie: Planuje kupić komputer w grudniu - czy warto na coś poczekać, np zbliża się jakaś premiera i w związku z tym pójdą ceny w dół? Czy warto inwestować w dysk SSD? Z tego co przeczytałem to narazie planuje kupić GTX760 + i5-4670 lub AMD FX-8350 i dołożyć do tego jakąś płytę główną/dysk/ramy/zasilacz. Rzeczy takie jak monitor/klawiatura/mysz etc już mam. Co do GTX760 to zastanwiam się nad Asusem bo podobno jest cichy i Gigabyte bo jest najwydajniejszy. Edit: Dodam, że moim celem jest odpalenie na wysokich ustawieniach takich gierek jak Civilization V / Total War Rome 2. W przyszłości planuje pograć jedynie w Wiedżmina 3. Edytowane 12 Listopada 2013 przez Cron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Zapoznaj się z regulaminem i wróć jak będziesz kupował.. 2 lata to nie taki długi okres. Wystarczy popatrzeć na Sandy Bridge. Większość części może zostać o wiele dłużej. Najczęściej trzeba wymienić kartę graficzną jeżeli chce się ciągle grać na max detalach. i5. W stronę AMD nie ma co patrzeć. Warto kupić SSD. Edytowane 12 Listopada 2013 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cron Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2013 Zapoznaj się z regulaminem i wróć jak będziesz kupował.. Źle się wyraziłem, będę w Polsce w grudniu i chciałem zamówić części jeszcze w listopadzie a z ewentualnym zakupem bym czekał do kwietnia gdyby to się naprawdę opłacało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2013 Nie bardzo Cie rozumiem. Chcesz zamówić podzespoły w Listopadzie, ale kupić je w grudniu czy kwietniu. To nie zmienia faktu że sklepy dają Ci ograniczony czas na dokończenie transakcji czyli po prostu zapłacenie. Gdyby to było tak proste to ludzie by nie kupowali sprzętu przed okresem świątecznym gdzie często ceny idą w góre. Chociaz to nie tyczy sie każdego sprzętu i nie jest regułą jak kiedyś. Sklepy często same zawyżają ceny z chciwości. Przyjdź tydzień przed zakupem tego zestawu i się zdecyduj i doradzimy. Napiszę tylko już teraz że daruj sobie AMD jeśli chodzi o procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cron Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) Zamierzałem kupić części jak przylecę do Polski w grudniu ponieważ są tańsze, jednak z tego co czytam wszyscy mówią, że ceny wzrosną na święta. I tutaj pytanie, bo już byłem nastawiony na palita gtx770 jetstream za ~1220zl, ale teraz mam dylemat. Po pierwsze podobno promocja na darmowe gry kończy się 26 listopada. Po drugie w lokalnym sklepie mogę kupić MSI gtx770 twinfrozr za ~1160zl co jest DUŻĄ promocją tutaj (aczkolwiek jest tylko w ten weekend, czyli muszę zdecydować się dziś), tak więc kartę bym dostał we wtorek i jeszcze bym się załapał na 3 gry? W testach palit jest lepszy ale czy warto dopłacać? Jeżeli to istotne to reszta kompa to będzie i5-4670k + thermalright Macho, MSI z87-g43 gaming, SilentiumPC Deus M1 550W , Obudowa Nanoxia Deep Silence 1 (nie widzę jej w polskich sklepach) i 2x 4GB Patriot CL9 1866 MHz. Do tego Plextor 128gb m5s + WD Blue 1TB Edit: http://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-770-jetstream-2gb-ne5x770h1024j-585047/ - ten palit http://www.agito.pl/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-770-oc-twin-frozr-iv-gaming-2gb-ddr5-pci-e-box-84-858892.html takie msi Edytowane 24 Listopada 2013 przez Cron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2013 Ten Palit ma wyższe zegary. Taktowanie rdzenia wynosi 1150. Pamięci na obu kartach są tak samo taktowanie czyli 7010. IMO jak chcesz taniej to może być ten MSI. Myślę że bez problemu samemu podkręcisz do tych 1150mhz jak w Palit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...