Skocz do zawartości
New_User

Ocena/pomoc w wyborze obudowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum PurePC.

Prosiłbym o opinie czy wybrany przeze mnie zestaw będzie dobry do podstawowego korzystania z komputera ( internet, filmy itp. ) 

http://www.morele.net/inventory/info/DES27S/

Niestety mój stary zestaw nie wytrzymał do planowej na wiosne wymiany sprzętu. Z racji tego, iż jest to komputer wykorzystywany przez 3 osoby w domu ( niezbędny na co dzień ), muszę nabyć coś wybitniego budżetowego. Ceny używanych podzespołów skłoniły mnie do kupienie nowych części.

Ze starego zestawu posiadam zasilacz, kartę Radeon 7750, dyski, napęd i obudowę. Czy w tej cenie da się coś lepszego znaleźć ( np od AMD ) czy raczej w tak ekstremalnie niskim segmencie będzie to najwydajnieszy zestaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To najlepsza opcja wydajność/cena. Nie wiem czy 2 GB ramu nie okaże się za mało.

Co masz na myśli pisząc przejściowy - chcesz go rozbudowywać czy następny będzie od zera?

Podaj też co to za zasilacz - niektóre potrafią narobić spustoszenia w komputerze.

Edytowane przez Leon166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz OCZ ModXStream 500W. Narazie bym chciał kupić 2GB. Potem jak się trochę finansowo ogarnę, to dokupie RAMu i zmienie procek. A następnie pomyśle nad zmianą płyty i karty.

Kupując taki zestaw nie ograniczam sobie możliwości stopniowej rozbudowy. Lecz mogę się mylić, albo może być inny lepszy sposób?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że to dobra droga, bo rozumiem, że budżet ograniczony, a liczy się czas. Teoretycznie najlepiej zacząć od dobrej płyty i do niej stopniowo dokupywać resztę - używaną płytę ciężko dobrze sprzedać, cpu i ram nie tracą tak na wartości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyty z lga 1155 obsługują wszystkie procesory pod to gniazdo, od celeronów po i7. Ja mam MSI Z77A-G43 i obsługuje dosłownie wszystkie procesory pod 1155 - testowałem na niej celerona 1610 i wszystko hulało jak trzeba, teraz jest i7 i też jest ok.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy 2GB RAM to nie będzie aby trochę za mało? Jezcze zakładając, że będzie zalogowana więcej niż jedna osoba na raz.

Płyta główna? Wybierz na chipsecie B75 (o ile nie zamierzasz nabywać procesora z literką K celem podkręcania) lub Z77. Niewiele drożej, a inwestycja znacznie bardziej sensowna. Dlaczego inna płyta? Natywne SATA3/USB 3.0/wsparcie dla Ivy Bridge out-of-box. RAM? Jak wyżej, z 2GB na Win7 brakowało mi owej pamięci :).

@Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem wcześniej to ma być przejściowy zestaw, zdaje sobie sprawę, że 2 GB Ramu to mało, ale w tym momencie to głównie cena i konieczność szybkiego zakupu jest najważniejsza. A przyszłościowo to myśle, że ta płyta będzie dobrym wyborem:

http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-p8z77-m-pro-intel-z77-lga-1155-3xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-sli-crossfire-matx-463869/

Choć jestem otwarty na różne sugestie i zmiany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ten temat jest jakby kontynuacją wątku z zeszłego miesiąca http://forum.purepc.pl/topic/355230-zestaw-przej%C5%9Bciowy/?do=findComment&comment=3837760. Wtedy polecane rozwiązania okazały się niezwykle pomocne, więć liczę, że teraz będzie podobnie

Przechodząć do meritum: chcialbym zapytać czy ta obudowa będzie dobrym wyborem: http://www.morele.net/obudowa-cooler-master-elite-343-matx-czarna-bez-zasilacza-rc-343-kkn1-401587/

Mając na myśli dobry wybór chodzi mi o to czy ( planuję w niedalekiej przyszłości kupić i5 3570k) zmieści się tam jakieś sensowne chłodzenie zakładając podkręcanie do jakiś 4-4.2 Ghz oraz późniejszą wymianę karty ( tu jeszcze się nie zdecydowałem na jaką, bo pewnie za 3-4 miesiące się wiele pozmienia )  i czy w obudowie nie będzie z tego powodu zbyt wysokiej temp, ewentualnie jakie wiatraki do obudowy są godne uwagi

Obecna konfiguracja to:

MSI Z77MA-G45

Celeron 1610

Radeon 7750

2gb ram

OCZ Xstream Pro 500w

Edytowane przez New_User

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi