Varessen Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) Witam! Zainstalowałem dziś system na moim nowym SSD Plextor M5P, po zainstalowaniu HD Tune, prędkość wahała się miedzy 200 MB/s / 220 MB/s. Po zmianie na AHCI dalej wykazuje takie prędkości. Tu pojawia się moje pytanie, czy czasem dysk nie powinien osiągać większych transferów? Płyta główna: MSI 870-C45 Procesor: AMD Phenom x4 955 3.2 GHz Program: HD Tune 2.55 oraz ASSSD EDIT: Właśnie zauważyłem, że moja płyta ma tylko 6 portów SATA II :( Pewnie dlatego nie osiąga pełnej prędkości? Da się coś na to poradzić, czy w grę wchodzi tylko wymiana płyty głównej? Edytowane 13 Listopada 2013 przez Varessen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) wrzuc screena z AS SSD, miej baczenie że masz SATA2 więc max odczyt 260MB osiągniesz, dodatkowo na płytach pod AMD osiągi bywają niższe, na pociechę dodam że i tak liczy sie najbardziej wynik 4k i SATA3 tutaj aż tak wielkiego wpływu na ogólną wydajność nie ma Edytowane 13 Listopada 2013 przez TSRules 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 Masz sata 2, ale w panikę bym nie wpadał. Największą przewagą ssd nad hdd jest czas dostępu do danych. Spokojnie możesz zostać przy swojej płycie, dużo nie tracisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varessen Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Ah... Jeżeli już wydałem te cztery stówy na dysk to chciałbym go w pełni wykorzystać, czy można osiągnąć pełne prędkości dysku przez kontroler PCI-E z SATA III, ponieważ widziałem takie w okolicach 80 złotych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twec Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 IMHO, nie ma sensu. Nawet przy SATA2 odczujesz spory skok wydajności podczas przesiadki na SSD. A Plextor M5 Pro przecież Ci nie zginie ;). Zmienisz kiedyś płytę i wykorzystasz cały jego potencjał. Ciesz się tym, że masz spory zapas "mocy", a nie martw się tym, że jest w zapasie ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varessen Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Heh :) No niby racja :) W takim razie dziękuje za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twec Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Tak, wszystko jest kwestią podejścia. Ja preferują tą optymistyczną wersję podejścia do życia ;). Miłego korzystania z dysku! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...