Gosu Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 Witam, mam olbrzymi problem. Windows ściągnął sobie najnowsze aktualizacje i po ich instalacji przestały działać mi wszystkie porty USB z wyjątkiem panelu bocznego, który zresztą chodzi po tych aktualizacjach jak by chciał a nie mógł. Reinstalacja sterowników do chipsetu pomogła doraźnie ponieważ po restarcie systemu znowu usb nie działały. Usuwanie sterowników ręcznie/czyszczenie rejestru i kolejna instalacja przynosi ten sam skutek. Po chwili po za tym wyskoczył mi BSOD. Proszę o pomoc, ktoś ma podobny problem? System to Win 7 Home Premium w 100% legalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 (edytowane) Spróbuj odinstalować aktualizacje, najlepiej jakbyś poczytał i wyłapał tą która może powodować ten błąd, ewentualnie odinstaluj wszystkie od których to się zaczeło i sprawdź czy pomogło. A tak swoją drogą tak to jest jak się nie patrzy co się instaluje ;), chociaż nie zawsze można coś wywnioskować z opisu tych aktualizacji ale czasami można mniej więcej zapoznać się do czego służy i później jeśli coś jest źle łatwiej chociażby ją namierzyć i odinstalować Edytowane 15 Listopada 2013 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 Niestety, dosyć częsty przypadek. Sam z tym walczyłem już kilkukrotnie i oto rozwiązanie: Here's the solution for the ones who might have this problem: This worked for me in Windows 7 Ultimate 64bit! You must have all administrator privileges! 1- Open Windows Explorer 2- Go to C:/Windows/System32/DriverStore You will have a couple of folders and files. You will have *.dat files and other file named: infcache.1 3- Right click every file (dont touch the folders!) and choose properties. 4- go to security tab 5- click Edit 6- choose your account and check the box: full control (see ss) 7- Click ok. 8- Repeat to every file 9- Select all the files (*.dat and infcache.1) 10- Press shift+del 11- Press OK. 12- Now, go to C:Windows/System32/Driver Store/File Repository/ 13- Search for folder named usbstor.inf 14- Open it (if you have more than one, choose the most recent) 15- Copy "usbstor.inf" and "usbstor.PNF" 16- Paste those two files to C:/Windows/inf 17- Reboot your pc and voilla! :b Jeśli nie masz tego w katalogu, to wpisz w windows search "usbstor.inf" i poszukaj pliku z jak najstarszą datą utworzenia/modyfikacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 Robiłem tak jak poradził mi Grobel , jednak nic to nie dało. Problem cały czas występuje. Wrzucam zdjęcie tego co widnieje w menedżerze urządzeń. "Najlepsze" jest to że kiedy wywalam wszystkie elementy posiadające wykrzyknik a nastepnie usuwam "uniwersalny kontroler hosta USB Intel..." - Ten bez wykrzyknika to system po chwili sam sobie stery instaluje i wszystko jest ok aż do restartu... Po restarcie znowu to samo. Jakieś pomysły? Aktualizacje już wcześniej usuwałem, stery wszelkie Intela wywalałem Driver Sweaperem...Nic to nie daje :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 A przywracanie systemu do dnia w którym wszystko było okej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 To jeśli to co ja podałem nie pomaga, to przykro mi ale został Tobie tylko format.Ta metoda którą wkleiłem jest mocno chałupnicza, ale jako jedyna działa. Żadne przywracanie systemu nie pomoże z tego co u siebie kombinowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 Nie mam cierpliwości do tego dziadostwa. Za każdym razem kiedy odpalę Windowsa to muszę podpinać mysz na boczny usb, następnie wywalać z menadżera urządzeń kontrolery hosta i wtedy system je w "cudowny" sposób reinstaluje i działa do następnego restartu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati972 Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 u mnie po instalacji tej aktualizacji przestała działać drukarka jednak przywracanie systemu rozwiązało problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgaduje ze to cudowna poprawka z końcówką 330...na xp robi mi endless reinstala(tj instaluje sie, reboot, znow chce sie instalować). A odpowiada właśnie za USB Swoją drogą działało dobrze to musieli cos pokaszanic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 (edytowane) Żenada i tyle. Pewnie sam MS sabotuje Win 7 żeby wymuszać kupowanie Win 8. Akurat bo moją kase zobaczą złodziejaszki... Edytowane 15 Listopada 2013 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 (edytowane) Na XP też miałem z tym problem - na 200 kompów w bodajże trzech przypadkach łata się zapętliła. Oczywiście komputerów z dokładnie taką samą konfiguracją jest kilkanaście. Najśmieszniejsze jest, że po ręcznym odhaczeniu instalacji tej łatki na walniętym kliencie, na WSUSie wszystko jest w 100% OK. Edytowane 15 Listopada 2013 przez Aquarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jam Jest Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 Miałem taki problem 11 dni temu. W trakcie przegladania neta siadła myszka i klawiatura. Nie wiedziałem o co chodzi, ale podpiąłem pendraka i też nie działał. A więc porty usb się wyłączyły. Zrobiłem tak: panel sterowania -> menadżer urządzeń -> rozwiń: Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej -> drugi przycisk na Główny koncentrator USB -> właściwości -> zarządzanie energią -> odhacz zezwalanie komputerowi na wyłączanie tego urządzenia. I jak na razie u mnie działa OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) Niestety mi nic to nie dało, próbowałem nawet tego sposobu - http://forums.mydigitallife.info/threads/24666-The-Windows-7-SP1-USB-Driver-Bug-(what-it-is-and-how-to-fix-it) Szkoda mi na ten moment robić formata, znowu sciąganie około 10 gb danych od StarCrafta 2 , podobnie Diablo 3 oraz Battlefielda 4. A niestety ich aplikacje instalacyjne są na tyle głupie że wskazanie folderów gdzie są już zainstalowane te gry nic nie da. Pomijam fakt innych programów itp. Masakra z tym Windowsem, żenujący bug i Micro$oft nic z tym nie robi... Może bym na "chama" przerzucił wszelkie pliki odpowiedzialne za sterowniki usb z innego WIn 7 ? Mógłby mi ktoś z Was podesłać? Potrzebne mi pliki albo i cale katalogi o tych ścieżkach Windows/System32/drivers/usbport.sys Windows/System32/drivers/usbhub.sys Windows/System32/drivers/usbehci.sys Windows/System32/drivers/usbuhci.sys Edytowane 16 Listopada 2013 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolek_PO Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 Witam, Mam ten sam problem, nie działają żadne porty usb, nie mam żadnej możliwości sterowania komputerem, tego fixa http://code.kliu.org/.etc/7601usbfix/ nawet nie mam jak wgrać, nie mam portów PS/2 żeby w inny sposób móc sterować. Poprzez livecd spróbowałem sposobu Grobla jednak nie pomogło... Przywracanie systemu również nic nie dało. Może komuś udało się z tym wygrać bez formata? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jam Jest Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 Może coś stąd pomoże: http://support.microsoft.com/kb/817900/pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolek_PO Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 Może coś stąd pomoże: http://support.microsoft.com/kb/817900/pl Nie doprecyzowałem - również chodzi o win7 x64, legalny. Jeśli chodzi o instalowanie czegokolwiek to za bardzo nie mam takiej możliwości ponieważ nie mam jak "dostać" się do komputera, jedynie dogranie czegokolwiek do systemowych folderów ze sterownikami poprzez livecd. Zrobiłem tak: panel sterowania -> menadżer urządzeń -> rozwiń: Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej -> drugi przycisk na Główny koncentrator USB -> właściwości -> zarządzanie energią -> odhacz zezwalanie komputerowi na wyłączanie tego urządzenia. Może głupie pytanie... ale jak bez działających usb udało Ci się wejść w panel sterowania? Masz PS/2 czy ja już dziś jestem zbyt tępy żeby wpaść na to jak inaczej dostać się do kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jam Jest Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 Po resecie usb działało. Chyba masz jakiś ciężki przypadek. U mnie poszło łatwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolek_PO Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2013 Chyba faktycznie ciężki... Jedna głupia aktualizacja i tyle zamieszania. Nie mam już pomysłów, to na pewno nie będzie jakieś mechaniczne uszkodzenie płyty ponieważ nie dosyć że wszystkie usb działają na livecd to jeszcze mysz i klawiatura działają jak odpalę konsolę odzyskiwania systemu, nawet jak przywróci do jakiegoś stanu to po odpaleniu windowsa już nie działają. Jedyne co mi przychodzi do głowy to próba podmianki jakichś plików systemowych odpowiedzialnych za usb za pomocą livecd, ktoś może poradzić które mogłyby to być pliki i czy to w ogóle ma sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...