konrad.ros Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 Szanowni użytkownicy forum, bardzo przydałaby mi się wasza pomoc jako, że do wymiany telefonu zostały jeszcze 2 mc a nie jestem pewien czy opłaca się serwisować/inwestować w stary. Oto mój problem: Moim dość wiekowym ''Smartphonem'' jest samsung galaxy ace i w zasadzie działa jako tako, ale problem polega na tym, że bateria przy słuchaniu muzyki lub używaniu aplikacji starcza na jakieś 30-40 min... Wcześniej wszystko było normalnie, tzn. dało się posłuchać muzyki i w coś pograć(nawet jednocześnie:o) oraz porozmawiać i jakoś wytrzymywał cały dzień. Teraz w pełni naładowany telefon po ok. 20 minutach rozmowy sam się wyłącza:/ Nie jestem pewien czy to wina baterii samej w sobie bo gdy po tym samoistnym wyłączeniu podłączam go do ładowarki to po 5 minutach telefon oznajmia iż jest w 100% naładowany. Telefon po nocy na czuwaniu bez uruchomionych jakichkolwiek procesów ma zużyte jakieś 15-20% baterii, natomiast problem pojawia się dopiero w momencie gdy chce się uruchomić jakąś aplikację czy chociażby porozmawiać lub wysłać sms, wtedy po ok. 30 min. po naładowaniu do 100% telefon sam się wyłącza. Jak już wspominałem muszę z nim wytrwać jeszcze jakieś 2 miesiące dlatego przed podjęciem jakiś pochopnych decyzji lub zbędnych wydatków postanowiłem zapytać się o rade tutaj. Może już ktoś borykał się z podobnym problemem lub wie co w takiej sytuacji zrobić, jak już mówiłem wydaje mnie się, że wina nie leży tyle po stronie baterii i jej wymiana raczej za dużo nie da:( Bardzo proszę o pomoc oraz pozdrawiam wszystkich zainteresowanych, dziękuję Konrad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 Masz zainstalowane oryginalne oprogramowanie od Samsunga ? Jeśli tak to proponuje albo wgrać jakąś modyfikacje albo zainstalować ponownie nowy oryginalny soft od Samsunga. Tapatapatap i9001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 Podłącz tel. do ładowania. Gdy bat. osiągnie 100% nie odłączaj od ładowarki. Odczekaj 0,5-1h, aż tel osiągnie temperaturę otoczenia. Włącz odtwarzanie muzyki. Jeśli telefon jest uszkodzony i nadmiernie rozładowuje baterię, po 1h telefon będzie gorący. Jeśli będzie miał normalną temperaturę, padła bateria. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad.ros Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 GeMtin1 -mam oryginalne oprogramowanie od samsunga oraz andka 2.3.6 Klaus -właśnie wypróbowuję podaną przez Ciebie metodę, gdy tylko skończę, opiszę jej rezultaty. Dziękuję za dotychczasowe odp i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 (edytowane) Masz root'a? Bo jeśli tak, to naładuj baterię na maksa, poczekaj jeszcze z godzinke i usuń plik rejestru baterii. Wtedy telefon utworzy go na nowo po odłączeniu zasilania. Może być problem z tym, że z bliżej nieokreślonych przyczyn uznaje baterię za rozładowaną chociaż tak na prawdę nie jest. Tak właściwie to może być dużo możliwości. Ja na Samsungu i5700 miałem taki problem to padł sterownik od USB (po prostu bateria nie była ładowana przy podłączaniu albo raczej po pewnym czasie uznawał że bateria jest naładowana i przestawał ładować). Tylko że w tym przypadku pada też bateria. Edytowane 15 Listopada 2013 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad.ros Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 od czasu napisania poprzedniego posta i zastosowania się do zaleceń Klausa telefon jest podpięty do ładowarki i ma włączony odtwarzacz, jednakże nie czuję by chociaż trochę się nagrzał. W takim razie jaki powinien być kolejny krok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 Wgraj na nowo oprogramowanie samsunga, albo chociaż przywróć ustawienia fabryczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...