Skocz do zawartości
adso74

Zmiana karty graficznej - co polecacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym zmienić kartę graficzną, przechodząc z Radeona na Geforce. Mój nieco już podstarzały zestaw wygląda następująco:

CPU - i7-860 2,8GHz

MoBo - Asus P7P55D-E Pro

VGA - Gigabyte Radeon HD5850

RAM - DDR3 4GB 1600 MHz G.Skill Eco

PSU - OCZ ModXStream Pro 500W

Cool - Zalman CNPS 10x Flex + Silentium PC Zephyr 120

Gram praktycznie tylko w symulatory lotnicze (DCS, RoF), czyli akurat w rzeczy wymagające pod względem grafiki i dość kiepsko to wygląda, bo muszę mocno zjeżdżać z ustawieniami żeby sobie płynnie pośmigać. Podkręcając procka zyskam kilka fps, gra nie warta świeczki jak sądzę. Poza tym czytając to i owo i oglądając na youtube doszedłem do wniosku, że jest różnica w sposobie wyświetlania grafiki między radkami i geforce (ponoć chodzi o physics, nie znam się, mogę gadać głupstwa). Jaką kartę polecacie? Nie podaję przedziału cenowego, z góry dziękuję za podanie w miarę możliwości różnych opcji. Wiadomo, że chciałbym poprawić grafę w miarę niskim kosztem, ale chcę się też ogólnie zorientować w temacie.

Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi/podpowiedzi/sugestie.

Pozdrawiam

Edytowane przez adso74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Ogólny temat o wyborze karty już jest .

2.  Podaj ile masz kasy na kartę - bo bez tego nie wiele ci możemy pomóc , ktoś poda mocną i drogą kartę a ty powiesz że masz powiedzmy 200-300 zł .

Na wstępie proponuję GTX650Ti Boost np. Gainward GTX650Ti Boost 1GB Golden Sample za 529 zł  , albo tańszy ( ~450 zł ) Palit

Karta szybsza niż HD5850 i ma PhysX ( sprzętowe wspomaganie fizyki ) choć nie wiem czy wymienione gry korzystają z PhysX . 

Jak gry nie korzystają z PhysX to można się zastanowić nad tańszym i nadal szybszym HD7790 . 

Wyżej to GTX760 lub Radeon R9 270X lub lepsze karty ale to koszt 800 + zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzmy, że chciałbym się zmieścić w granicach 1000-1200 zł. Pułap absolutnie maksymalny 1500 zł (od czego są raty), ale wolałbym taniej. Wiem, że są tematy ogólne, ale pewnie małe jest prawdopodobieństwo, że ktoś z pytających będzie miał akurat identyczny zestaw jak ja, więc wolę skonkretyzować czym dysponuję, jaką mam płytę, procek, zasilacz, chłodzenie...

Edytowane przez adso74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przyklejonym zestawie dot. wyboru karty graficznej spokojnie mogłeś napisać swój post tak jak wygląda .

Jak chcesz koniecznie kartę z PhysX to w tej cenie szukaj GTX770 np. ten Zotac za 1 210 zł .

Jak nie to proponuję tańszą i równie wydajną R9 280X np. Gigabyte WF3 czy Saphire Dual-X za ~1100 zł lub droższy Sapphire Vapor-X za ~1 200 zł .

Ceny z morele.net 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak się jeszcze zapytam, bo w sprawach sprzętu jestem laikiem, czy różnica w wydajności pomiędzy moim HD5850 a GTX770 będzie jakoś wyraźnie odczuwalna, czy też zyskam kartę obsługującą PhysX, ale w wydajności zmiana będzie znikoma? Z drugiej strony co to znaczy znikoma, bo np. widzę, że GTX780 jest od GTX770 droższa prawie dwukrotnie, a pod względem wydajności lepsza ponoć o ok. 15%, więc relacja cena/jakość wypada wyraźnie na korzyść GTX770. To tylko przykład, bo GTX780 jest na razie poza moim zasięgiem, ale też nie znam polityki cenowej NVidii i gdyby mi ktoś powiedział, że np. w styczniu/lutym cena GTX780 zejdzie już do poziomu, który mogę udźwignąć, to bym się nie zdziwił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pardon za posta pod postem. Mam jeszcze jedną wątpliwość. Otóż GTX770 wydaje się w sam raz dla mnie, ale zacząłem się zastanawiać, czy przypadkiem nie okaże się, że przy mojej płycie głównej i procku najzwyczajniej w świecie ta karta nie pokaże pełni swoich możliwości, tzn. czy nie okaże się, że zysk będzie bardzo niewielki? Podawałem na początku mój zestaw bo wiem, że to trzeba w sumie rozpatrywać w komplecie. Zwątpiłem m.in. w to, czy mój zasilacz wyrobi, bo ta karta trochę potrzebuje. Jestem prawie zdecydowany, ale wolę zadać za dużo pytań niż za mało.

Edytowane przez adso74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to czy grafika jest za mocna dla procka zalezy od gry. Pisales ze podkrecales procka i dalo to jais rezultat ale uznals ze nie warty swieczki. Jesli przyrost fps jest w miare liniowy wzgledem taktowania procka to on jest waskim gardlem. Musialbys testy zrobic na procku bez oc i po oc. Biorac pod uwage kosmiczna sekscje zasilania na plycie i niezle chlodzenie powinienes bujnac tego i7 w okolice 4ghz. Wtedy znowu testujesz i jesli fps bardzo nie wzrosl to znaczy ze mozesz spokojnie wymieniac grafe na tego gtx 770 albo radeona 280x.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbowałem delikatnie podkręcić, ale na razie nie jest fajnie, bo w stresie temperatura bardzo skoczyła (powyżej 80°C, na ostatnim rdzeniu nawet do 87°C). Testowałem za pomocą prime95. Przyjąłem, że 80°C to rozsądna granica, ale może się mylę? Dotrwałem do końca testu, ale na wszelki wypadek na razie zjechałem z powrotem z ustawieniami. Muszę pokombinować z napięciami, trochę poczytać i spróbować jeszcze raz. Z ciekawości na podkręconym odpaliłem kolejno RoF i DCS, czyli dwa podstawowe dla mnie tytuły i efekty mnie wbiły w fotel, bo o ile w DCS poprawa była niezła ale bez szału, o tyle w RoF miałem dwa razy więcej fps niż przed podkręceniem (skoczyły z 30 do 60). Także jednak warto kręcić, tylko muszę się lepiej do tego przygotować. No a jak już podkręcę, to trzeba będzie tego GTX770 kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa Cooler master dominator II 692 advanced.

W pierwszym podejściu wszystkie napięcia zostawiłem na auto i pewnie stąd aż taka beznadzieja. Wcale nie podkręciłem przy tym dużo, ledwie przekroczyłem 3GHz.

Obecnie podkręciłem do 3,4GHz, trochę kombinując z napięciami. Zrobiłem test prime95, temperatura w stresie +/- 80°C, czyli poziom, który założyłem jako maksymalny. Przetestowałem na wszelki wypadek także pamięci i wygląda na to, że są stabilne. Wyżej nie kręcę, nie chcę ryzykować, że coś spalę. Jestem pewien, że można uzyskać więcej, ten procek jest podobno dobry do takiej zabawy, ale mam zerowe doświadczenie, bo robię to po raz pierwszy. Jutro za dnia jeszcze dokładnie wyczyszczę kompa, bo możliwe, że wentylatory są trochę zaśmiecone.

EDIT: po generalnym sprzątaniu jest lepiej. Temperatura podczas testu ~75°C. Obleci.

Edytowane przez adso74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi