Skocz do zawartości
geforc

Internet rozłącza się pod obciążeniem...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ciąg dalszy moich problemów z siecią. Jak to wszystko wygląd, mianowicie internet się rozłącza wtedy, kiedy jest obciążony, daję przykład: pobieram coś z max prędkościa na torrencie, do tego włączę bufforowanie na yt i po chwili net pada, pojawia się mały zółty trójkąt po prawej koło zegara, nie mogę wtedy wejść nawet do ustawień routera z przeglądarki, jedyne co pomaga to reset routera. Pewnie pomyślicie "kup nowy router", no właśnie, kupiłem nowy, zrobiłem taki sam test, obciazylem łącze utorrentem i bufforowaniem, po 15 minutach rozłączyło. Powiecie "to pewnie karta sieciowa w kompie", podłączyłem router do laptopa przez karte sieciową, ten sam test, po 15 minutach padło. Więc na pewno to nie wina routera ani karty sieciowej... więc czego ?? Panowie z multimo, bo tam mam neta, przysłali dwa razy kogoś z EL TEL, oni stwierdzili że net "żyleta" i na tym się skończyło. Co radzicie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz, to wszytko sprawdzasz na jednym kompie?

Próbowałeś podłączyć coś innego?

I oczywiście postawiłeś nowy system żeby wyeliminować 

błąd softu?

edit: model routera?

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzane na laptopie i na PC, za każdym razem to samo

model cisco/linksys x1000

przedchwilą znowu rozłączyło a nawet nie obciążałem neta... po prostu się wyłączyło i tyle, reset routera pomógł... sytuacja bez wyjścia to jest i tyle, nikt nie potrafi mi pomóc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Poszukaj ustawienia MTU i podaj jaką masz wartość, jeżeli na auto to ustaw na sztywno np. 1492.
2. Wykluczyłeś problemy z np. kablami idącymi do routera, zarówno z komputera jak i z gniazdka tel? Samo gniazdko, filtry?
3. Faktycznie dziwne, że linksys nie podaje parametrów margin i attenuation, czy masz może te dane z tp-linka który jak rozumiem je podawał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Ustawiłem na ręczne na 1492

2. Próbowałem nowym kablem, tym co jest w zestawie, to samo było

3. http://imageshack.us/a/img202/7565/8t1l.jpg

brym no nie mogę tego znaleźć w routerze, tego przekierowywania portów... widze tylko ze mam UPnP włączone no i  przekierowywanie portów dla gier/aplikacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DNSy powinny być z ustawieniami LANu, możesz je też ustawić bezpośrednio na karcie sieciowej w komputerze.

Co do parametrów tłumienie jest ok, ale margines trochę niski, a przy zbyt niskim ADSL może tracić synchronizacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi