mefistobata Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 Witam, jak w temacie. Mam mały problem ponieważ speed fan pokazuje mi 32 st. w spoczynku core temp zaś 14-16 . W programie ARGUS MONITOR są dwie skale "core 1-6" i tam temp są identyczne jak w przypadku programu core temp, zaś druga skala to cpu socket i tam wynosi 32st. jak w speed fan. Więc moje pytanie brzmi ,na która skale mam zwracać uwagę ? mój proc to fx-6300 + chłodzenie fera pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 Speedfan pokazuje wartość z czujnika w gnieździe CPU. Coretemp wylicza na podstawie dystansu do wartości Tjmax i przez ustawienie granicy na 85°C pokazuje nierealna temperaturę. I mogłeś o tym zapytać w podstawowych a nie w chłodzeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefistobata Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 więc mam zwracać uwagę na socket temp tak ? tą która wskazuje mi w spoczynku 32 st ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 U mnie też zawsze temp rdzeni są dziwnie niskie, już 3 sztuki fx i każdy ma to samo, uwalone czy źle wykrywane czujniki ? nie wiem. W najnowszym hw monitorze nie ma wcale temp rdzeni tylko package i tym bym się sugerował(to samo podaje min speedfan) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefistobata Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 za to u mnie jest jeszcze na odwrót speed fan 32 HW monitor w package 14 st. wiec tego nie kumam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 Pewnie masz inną płytę niż ja. Z tym sporo ludzi ma cyrki i jeśli podany wyżej sposób się u ciebie nie sprawdza to pozostaje włączyć programy diagnostyczne obciążyć czymś procesor i zbadać temperaturę palcem...powinieneś mniej więcej wyczuć ile jest i porównać z odczytem programu. W ten sposób ustalisz który soft u ciebie podaje najbliższe prawdy wartości. Lepiej było by mieć pirometr wtedy wiedziałbyś dokładnie. Metoda z palcem może spartańska ale...działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefistobata Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 temperatura sprawdzona metodą na palec, tak jak pisałeś. Fortis pro jest chłodny u góry finy na dole są lekko ciepłe, to samo na dole przy procesorze, jest lekko ciepły może ma ok 30 st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...