Skocz do zawartości
zielok100

Zabezpieczenie Pamięci USB hasłem - jak ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Jak zabezpieczyć pendrive hasłem? chodzi mi o to, że wkładam pendrive i muszę wejść do Mój komputer i po kliknięciu w tego pendrive muszę podać hasło aby zobaczyć jego zawartość? Testowałem różne programy i większość trzeba wrzucić na pendrive i dopiero po wejściu w zawartość pendrive odpalamy program a mi chodzi o autostart programu lub o to, żeby nie móc zobaczyć jego zwartości bez wpisania hasła.

Obecnie testuję TrueCrypt, ale też muszę wejść w zawartość pendrive, aby uruchomić program, chodzi mi o coś w stylu BitLockera, ale to program który jest przeznaczony tylko dla określonych systemów.

Od razu mówię, że wiem, że zły dział, ale nie wiem gzdie miałem założyć temat odnośnie bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bitlocker ma jedną wadę - musisz miec system obsługujący Bitlockera, a nie wszystkie wersje Windows go posiadają.

Są USB z technologią US3 ale one też wymagają instalacji oprogramowania albo odpalają się podczas wsadzenia.

Truecypt jest najwwygodniejszym, najbardziej przenoszalnym pomiędzy systemami rozwiązaniem, przy czym najwygodniej korzystać ze zwykłego pliku - łatwiej się archiwizuje.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie odpisywałem, ponieważ migrowałem pomiędzy wieloma PCetami ostatnio, ale wracam niedługo do swojego. Prace nad takim pendrive zakończone powiedzy powodzeniem. Pendrive bardzo dobrze zabezpieczony i chyba nikt w obecnej dekadzie niebyły w stanie nic z niego odczytać, no chyba, ze markę z obudowy ;)

Jeżeli ktoś będzie chętny abym opisał po krótce co i jak to chętnie odpowiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi