Skocz do zawartości
R@D

Udostępnianie NEO+ na 2 komputery

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wiem że było to już setki razy na forum bo przeczytałem już chyba wszystkie posty na ten temat, ale cały czas nie mogę udostępnić togo cholernego połączenia.

Mianowicie mam NEO+ na sagemie USB i chciałbym udostępnić połączenie na drugi komputer. Robiłem wszystko wg. instrukcji do której link znalazłem gdzieś na forum (http://www.winxp.com.pl/art/networkxp3.html) i problem jest w tym że na drugim kompie nie mam czegoś takiego jak "Brama internetowa" tzn. w połączeniach sieciowych mam tylko "połączenie lokalne".

Proszę wytłumaczcie mi jak udostępnić to połączenie, prosiłbym o możliwie jak najprostszym językiem bo jestem zielony w tych sprawach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arghblebleble...

*w tym momencie główny bohater upada na ziemię. Czuje się jakby go przywaliła tona cegieł. Nie może się ruszyć, wie, że jego czas się kończy... nagle zauważa nad sobą oblicze swojego najwększego wroga - SIECI - w całej jego okazałości, który mu się przygląda z zaciekawieniem. Widać na jego twarzy ironiczny uśmiech mówiący 'No i po co było się w to pakować? Nie lepiej było kopać ogródki?'. Bohater próbuje mu odpowiedzieć równie złośliwym uśmiechem lecz nagle orientuje się, że nie może złapać tchu... dusi się, zaczyna agonalnie wymachiwać rękoma nie wiedząc, że żadna pomoc nie nadejdzie... W pewnym momencie cały ruch zamiera. Czuje się dziwnie lekko. Powieki mu się zamykają. Wie, że właśnie odszedł do krainy wiecznych łowów.*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PatanoiK znowu ma schize ;) bedzie ciekawie ;)

a co do pytanka..... masz tylko zakladke ogolne.... a nie masz moze jakis dodatkowych przyciskow czy cos :?: i sprawdz czy to polaczenie nie jest na karte dial-up (serio mowie ;), tylko sie nie wsciekaj).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie masz moze jakis dodatkowych przyciskow czy cos

Mam tylko przycisk "zaawansowane" i tam mam zakładki "ogólne", "DNS", "WINS". W zakładce ogólne mam taką opcje jak "użyj domyślnej bramy w sieci zdalnej" i mam tą opcję zaznaczoną. Ale i tak nie działa.

sprawdz czy to polaczenie nie jest na karte dial-

Jak to sprawdzić?

jak masz xp to powinienes miec neo jako przez modem albo

Tak, mam Xp i połączenie z NEO mam jako "telefoniczne".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I cały czas nic.

Mam jeszcze kilka pytań.

Czy trzeba coś ustawiać z DNS, WINS itd.?

Czy do udostępniania połączenia służą programy WINROUTE i WINGATE?? Jeżeli tak to jak je skonfigurować?

Z góry dziękuję za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DNSy poustawiaj na tym drugim kompie takie jak masz w neo+ (194.204.159.1 i 194.204.152.34). powinno chodzic jak nie to:

sciagasz WINROUTE LITE. instalujesz i konfigurujesz (zalednie kilka klikniec, bo sie tam wybiera zrodlo netu (karta sieciowa), karta docelowa i DHCP) ;) na tym koniec ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholera, u mnie niby wszystko dziala, ale czasami, na tym 2. kompie nie otwieraja sie rozne strony, np. www.szukacz.pl, pc.ign.com. reszta smiga, poczta sie scionga, gg dziala, pliki tez sie scionga normalnie. u mnie w tym samym czasie te stronki otowieraja sie bez problemu...co moze byc przyczyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wolalem sie upewnic ;P poza tym u mnie czasami tez sie tak dzieje jak widzie..m.in. z forum.purepc.pl ;P hmm, w tym progsie do zmiany MTU na moim kompie sa 2 'karty sieciowe' do wyboru: jedna to sieciowka, a 2. modem od tepsy. mam to zmienic dla obu? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz jeszcze dodatkowo kompy sie nie widza...internet niby dziala (z tymi problemami o ktorych pisalem) ale nie widza sie w workgrupie (nazwa jest taka sama). argh :twisted: :twisted: :twisted: dzialalo normalnie przedtem...co tu sie dzieje.. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i znowu mam problem!

Musiałem zrobić formata na obu kompach i teraz znowu udostępnianie nie działa.

Tzn. brama internetowa się pojawiła, w trayu pojawia się ikonka połączenia ale ani w IE ani np w Kaziee nie ma połączenia.

Wzystko konfigurowałem zgodnie z instrukcją ze strony http://www.winxp.com.pl/art/networkxp3.html.

Co może być jeszcze nie tak?

Siedziałem nad tym całą noc i nadal lipa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi