Skocz do zawartości
naxi

Upgrade/wymiana PC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy na tym forum i raczej zielony w niektórych kwestiach, ale mam nadzieję że mogę liczyć na waszą pomoc. 

Mam do dyspozycji ok. 2000 zł na zmianę "bebechów" komputera. Chciałbym odpalać nowe gry na przyzwoitych ustawieniach. Tutaj jest moja specyfikacja (pewnie się nic/niewiele nada ale napiszę):

Procesor - AMD Phenom II X2 550 3.1 ghz

Karta graficzna - Nvidia geforce 9600 GT 1 GB

Płyta główna - Nvidia geforce 6100

Ram - 3 GB ddr2 (kości 2+1)

Zasilacz - Quoltec silentline Q420W

Obudowa - ATX midi 400W (mam nadzieję że chociaż to może zostać)

Mam jeszcze dysk 500 GB i jakąś nagrywarkę zwyczajną ale tego chyba nie trzeba mieć jakiegoś specjalnie dobranego (albo i trzeba? poprawcie mnie jeśli się mylę)

Jeszcze jedno - jak pewnie wiecie wchodzi nowa generacja konsol i zastanawiam się czy na pewno warto zmieniać coś teraz czy poczekać aż to wszystko trochę ruszy, ponieważ nie chce za chwilę znowu zmieniać wszystkiego przez jakiś skok technologiczny spowodowany konsolami.

Wiem, że na forum pełno ludzi ma pytania o sprzęt jak ja i nie chce się na to już odpowiadać, ale będę bardzo wdzięczny za pomocne odpowiedzi. Z góry dziękuję ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tej kwocie to kupujesz całkowicie nowy komputer a nie modernizujesz to co masz obecnie ( bo tu nie ma za bardzo czego modernizować ) . 

Jak dysk i napęd masz SATA ( wąskie złącze ) to mogą zostać , wtedy sobie odliczysz je od kosztów sprzętu .

Co do sprzętu - zajrzyj do przyklejonego tematu o polecanych zestawach i wybierz sobie któryś . 

A co do samych konsol - to nowa generacja już weszła i raczej nic nie wskazuje na to że ostro namieszają na rynku , raz że te konsole już na starcie są słabe , to także raczej nic się nie zmieni w kwestii tworzenia samych gier- jedynie większe rozleniwienie devsów i tyle . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli sprzedasz procesor, płytę główną, ram, kartę graficzną powinno ok. 500zł jeszcze wpaść do budżetu. 

Z tego co mi się wydaje to obudowa jest pewnie zrobiona z puszki a zakup nowej dobrej obudowy to 130zł- myślę że warto to zrobić.

Skoku technologicznego nie ma co się spodziewać ponieważ nowe konsole nie powalają specyfikacją .

Skoro masz dysk i nagrywarkę to za 2500zł proponuję coś takiego:

http://www.morele.net/inventory/info/O6gn01/

Edit: zapomniałem o płycie głównej więc zestaw trochę się zmienił.

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za szybkie, rzetelne odpowiedzi.

Mam 2 pytania:

1) Skoro już doszliśmy do gtx 760, to co myślicie o radeonie hd7950 który nie jest wiele droższy? Opłaca się dokładać czy nie ma zbyt dużej różnicy ?

2) To już bardziej gdybanie. Na ile lat może wystarczyć zestaw podany przez GeMtin1 i jak wyglądałby ewentualny upgrade w przyszłości (możliwość wymiany jednej/dwóch rzeczy czy znowu cały zestaw) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7950 ma podobną wydajność do 270X, które chodzą nowe po ~700zł.

Znowu cały zestaw (płyta, proc, RAM, karta). Do tej płyty nic lepszego nie włożysz niż obecne procesory. Jeśli bierzesz pod uwagę modernizację w przyszłości to może kup teraz Radeona oraz 4670K + Z87, a za rok-półtora nową kartę. Tego i5 mógłbyś podkręcić po dokupieniu chłodzenia. 4670K@~4.5GHz powinien dawać radę przez dłuższy czas.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi