woojtoos Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2013 Witam, Mam problem. Obecna konfiguracja komputera pracuje od miesiąca, i wszystko było oki. Od około tygodnia komputer wyłącza się samoczynnie. Są dwa objawy: 1. Ekran monitora robi się czarny - pojawia się komunikat "No Signal Going to Sleep", po czym komputer się resetuje. 2. Komputer się resetuje, po czym albo Windows uruchamia się ponownie albo w czasie uruchamiania Windowsa (Xp SP3) następuje ponowny reset i potem system włącza się normalnie. Nie wiem gdzie leży problem. Powyższe zdarzenie ma miejsce w czasie "pracy na pulpicie (jakieś google, itp)" jak również w czasie grania. Sprzęt działa na standardowych taktowaniach, bez OC. Poniżej mój sprzęt: procesor: Amd Phenom II x4 925 (am3) płyta główna: Foxconn A74ML-K (am3, chipset AMD 740G) pamięć: 4gb ddr3 Kingston (w jednej kości) karta graficzna: Gigabyte Radeon 4850 HD 512 MB ddr3 zasilacz: Chieftec GPS-400AA-101A - 400W - 12V1-14A(168W), 12V2-15A(180W), 5V(26A)+3,3V(28A) - 5V+3,3V-140W Czy ktoś z was ma jakieś sugestie co może być przyczyną tego zachowania? Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2013 Jeśli nic się nie przegrzewa, obstawiam padająca k. graficzną. Płyta główna ma wyjście wideo? Jak tak, wyjmij HD4850. Popracuj na integrze. Jak wszystko będzie ok, wykluczysz płytę, ram, procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woojtoos Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2013 Dzięki, A czy wina może leżeć po stronie zasilacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2013 Czy komunikat "No Signal Going to Sleep" występuje po jakimś czasie (ustawionym w opcjach zasilania) bezczynności komputera, czy tylko po odłączeniu przewodu sygnałowego komp<=>monitor? Po odłączeniu monitora od kompa jest może komunikat "brak sygnału sprawdź kabel"? Winy zasilacza nie da się wykluczyć bez jego podmiany, ja jednak obstawiam jak wyżej tj. k. graficzną. Kupiłeś może ją niedawno? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woojtoos Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2013 komunikat występuje po odłączeniu przewodu, ewentualnie po normalnym wyłączeniu komputera. karta ma już parę lat. wersja z chłodzeniem zalmana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...