Skocz do zawartości
pacman01001

awaria po wymianie RAMu

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem na moim starym laptopie Ubuntu. Miał tylko 512 RAM w jednej kości,więc włożyłem mu 2GB RAM w jednej kości. 512MB wyciągnąłem, bo było inaczej taktowane. Śmigało wszystko OK, wyłączyłem Ubuntu prawidłowo, bez żadnych błędów. A teraz nie chce się włączyć - włącza się tylko wiatrak, ekran pozostaje czarny. Co mogło się zepsuć i jak to sprawdzić, i jak naprawić?

Specyfikacja:
cpu
RH80536 380
7635A638 SL8MN
1.6/1M/400
INTEL NC'04

socket
moler
60915  0406LF  479

Wyciągnięty RAM:

hynix korea 09
512MB 2Rx16 PC2-4200S-444-12
HYMP564S64BP6-C4 AB  0640  C

Włożony RAM:

AD280000SGOS(ADOVE1B163B2)
DDR2 800(5) 2GX16  SO-DIMM
M2OAD6H3J44B1Q1E52
NMI-880402

Dodam jeszcze, że próbowałem uruchomić bootowalnym CD, zarówno Ubuntu jak i WinXP - zero reakcji. Stąd podejrzenie że to hardware failure.

Edytowane przez pacman01001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tak ironia + beszt, nic bardziej nie zachęca do nauki! Typowe. A gdzie indziej mam szukać informacji, jak nie na forach, u ludzi, którzy się znają i mogą mi coś podpowiedzieć? Nie znam podstaw i po to tu jestem, żeby sie ich nauczyć. Panu dziękuję, może ktoś inny zechce podzielić się wiedzą. A Ty jak masz tak pisać to lepiej nie pisz w ogóle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

A czy po włączeniu sprzętu miga dioda od aktywności dysku twardego? Bo jeśli tak, a ekran nadal jest czarny to może paść inwerter, który podświetla matrycę. Wtedy pod jakimś kątem zobaczymy cokolwiek na ekranie, ale trzeba będzie bardzo dokładnie przyjrzeć się. 

Jednak na kilku laptopach, które przewinęły mi się przez ręce, zauważyłem że jak coś zepsuje się w układzie zasilania na płycie głównej to wentylator kręci i nic więcej się nie dzieje.

Parę razy nawet spotkałem się z czymś takim, że po zdjęciu klapy serwisowej i podłączeniu zasilacza słychać było jak coś na płycie głównej piszczy (chyba cewki).

Edytowane przez ciechan007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi