Skocz do zawartości
Spyx

Full cover na GPU

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie zapowiada się, aby wydano blok do mojej karty, którą zakupiłem około miesiąc temu, gdy nie myślałem o chłodzeniu wodą. Karta to Gigabyte GTX 780 rev.2

Bardzo podobny jest blok na titana, na zielono zaznaczyłem otwory na mojej karcie, wiekszość pasuje, niestety trochę brakuje płytki miedzianej - zaznaczyłem na czerwono, da się to jakoś rozwiązać, poprzez spawanie klejenie czy cokolwiek innego. Zdjęcie bloku z sklepu cooling.pl

post-205578-0-32788300-1385341198_thumb.jpg

Na miniaturce zauważam, że fabryczny cooler pomija te dwa elementy po prawej stronie

post-205578-0-69297100-1385341853_thumb.jpg

Edytowane przez Spyx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Definitywnie blok od titana nie pasuje ze względu na wystające podzespoły karty. Nie ma jak tego obejść bo rozwiercając dowiercilibyśmy się do kanału z wodą. Jednym słowem świetny zakup. Chyba będe musial sprzedać.

post-205578-0-05180700-1385458309_thumb.jpg

Edytowane przez Spyx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na przyszłość: www.coolingconfigurator.com

Kupno karty graficznej pod fullcovera to trochę bardziej skomplikowany proces, niż tylko pójście do sklepu i wzięcie czegoś z półki. Tutaj najlepiej szukać konstrukcji referencyjnych - nie dość, że na 100% pasuje (o ile w ogóle wydano blok wodny na ten model), to jeszcze często najtańsza, a nie ma sensu przecież dopłacać do lepszego coolera, skoro i tak go od razu zdejmiesz.

W Twoim wypadku pozostaje albo sprzedać kartę i kupić inną (jak Ci kasy nie szkoda), albo zadowolić się blokiem uniwersalnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz niereferenta to sprawdź bloki Bitspoweraa i HeatKiller'a. Często mają konstrukcje pod takie "odmienione zabawki" i mogą pasować. Warto się z nimi skontaktować. Sam mam GTX 580 z 3GB pamięci, niereferent i blok od bitsa pasuje jak ulał..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Melampus - ale najpewniej Twój niereferent ogranicza się do posiadania pamięci po obu stronach PCB, więc nie ma problemu z założeniem bloku. Tutaj natomiast jest konstrukcja gigabyte'a nie występująca nigdzie indziej. Poza tym Watercool robi bloki tylko pod konstrukcje referencyjne (nie mieli bloku nawet pod PCB HD7950, które było tak popularne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbować zawsze warto.

U mnie jednak oprócz pamięci po obu stronach PCB, jak napisałeś Dammeron, były jeszcze lekko przesunięte kondensatory.

Poza tym zanim kupiłem 580 zastanawiałem się nad niereferentnymi ewkami 570. Rozmawiałem wtedy z człowiekiem od Watercool'a i napisał mi, ze w razie czego mogli by mi zrobić na specjalne zamówienie bloki pod te karty. Musiałbym jednak wysłać jedno gpu do nich. 

Może i tu była by taka szansa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze wersja hardcore.

Brak elementów miedzi -  dorzucenie termopadów albo danie paska metalu aby dociskał do elementów.

Kolizja z kondensatorami - można by powalczyć z lutownicą i przenieść je na drugą stronę PCB karty, pod warunkiem, że masz dobre narzędzia i nie będzie kolizji z backplate ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lutowanie nie wchodzi w grę - szkoda karty. Oglądałem bloki bitspowera, na plus dłuższy blok - wszystkie elementy z sekcji zasilania były by chłodzone, ale znów te odstające "kondensatory" są problemem.

Poszła na sprzedaż 3 tygodniowa Gigabyte GTX 780, a ja zamowilem sobie EVGA z referencyjnym pcb. Także problem rozwiązany.

Edytowane przez Spyx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi