Skocz do zawartości
simplus

Płyta główna + procesor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam zamiar zamienić mój sprzęt na coś nowego, obecnie posiadam: Asus P5KC+C2D E4300.

Zastanawiam się jaki sprzęt wybrać: warto inwestować w 1156 lub 1155? Czy od razu brać 1150? Napewno przez długi czas nie będe modernizował komputera jeżeli już to kupie nowy a ten zostawie rodzinie :) Dlatego myśle nad i5@1156 lub G3420@1150. Co jest bardziej wydajne?

Komputera używam do pracy z aplikacją która wykorzystuje bazę danych postgre, skype(czesto screensharing), programowanie, przeglądanie internetu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej wydajne będzie oczywiście i5 pytanie czy to wykorzystasz. Programowanie ale w czym? Podaj co za programy używasz.  Jak to nic co wymaga mocnego procka to dla komfortu pracy proponuje dać 8GB Ram + SSD + G3420@1150. Do tego jakaś karta powiedzmy Radeon 7850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej wydajne będzie oczywiście i5 pytanie czy to wykorzystasz. Programowanie ale w czym? Podaj co za programy używasz.  Jak to nic co wymaga mocnego procka to dla komfortu pracy proponuje dać 8GB Ram + SSD + G3420@1150. Do tego jakaś karta powiedzmy Radeon 7850.

Programuje w C++ używając Eclipse na linuxie więc to nie bardzo wymagające. Jednak główne zastosowanie komputera to gra w pokera. Aplikacje jakich używam Pokerstars(15-24stoły)+HoldemManager2(aplikacja wczytująca dane z plików tekstowych od pokerstars generowanych po każdym rozdaniu, następnie wyświetla statystyki graczy na stolikach)+TableNinja(aplikacja obsługująca skróty klawiszowe i otwierająca stoły)+Skype+Chrome. Te wszystkie aplikacje działają naraz do tego jeszcze antywirus i f.lux.

Z tego co czytałem to taki zestaw wymaga po pierwsze szybkiego dysku(dlatego ostatnio kupiłem SSD) a następnie dobrego procesora. Ramu mam 4GB DDR3 więc tego poki co nie muszę zmieniać a karta graficzna to GF7900GTO, ale nie gram w "gry" więc chyba nie potrzebuje rozbudowy. Zasilacz beQuiet 400W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi