simplus Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 Witam, mam zamiar zamienić mój sprzęt na coś nowego, obecnie posiadam: Asus P5KC+C2D E4300. Zastanawiam się jaki sprzęt wybrać: warto inwestować w 1156 lub 1155? Czy od razu brać 1150? Napewno przez długi czas nie będe modernizował komputera jeżeli już to kupie nowy a ten zostawie rodzinie :) Dlatego myśle nad i5@1156 lub G3420@1150. Co jest bardziej wydajne? Komputera używam do pracy z aplikacją która wykorzystuje bazę danych postgre, skype(czesto screensharing), programowanie, przeglądanie internetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 Bardziej wydajne będzie oczywiście i5 pytanie czy to wykorzystasz. Programowanie ale w czym? Podaj co za programy używasz. Jak to nic co wymaga mocnego procka to dla komfortu pracy proponuje dać 8GB Ram + SSD + G3420@1150. Do tego jakaś karta powiedzmy Radeon 7850. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simplus Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 Bardziej wydajne będzie oczywiście i5 pytanie czy to wykorzystasz. Programowanie ale w czym? Podaj co za programy używasz. Jak to nic co wymaga mocnego procka to dla komfortu pracy proponuje dać 8GB Ram + SSD + G3420@1150. Do tego jakaś karta powiedzmy Radeon 7850. Programuje w C++ używając Eclipse na linuxie więc to nie bardzo wymagające. Jednak główne zastosowanie komputera to gra w pokera. Aplikacje jakich używam Pokerstars(15-24stoły)+HoldemManager2(aplikacja wczytująca dane z plików tekstowych od pokerstars generowanych po każdym rozdaniu, następnie wyświetla statystyki graczy na stolikach)+TableNinja(aplikacja obsługująca skróty klawiszowe i otwierająca stoły)+Skype+Chrome. Te wszystkie aplikacje działają naraz do tego jeszcze antywirus i f.lux. Z tego co czytałem to taki zestaw wymaga po pierwsze szybkiego dysku(dlatego ostatnio kupiłem SSD) a następnie dobrego procesora. Ramu mam 4GB DDR3 więc tego poki co nie muszę zmieniać a karta graficzna to GF7900GTO, ale nie gram w "gry" więc chyba nie potrzebuje rozbudowy. Zasilacz beQuiet 400W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) lepiej będzie używać integry z procka Edytowane 25 Listopada 2013 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simplus Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 Jeszcze się zastanawiam nad i7-920@1366. Z tego co znalazłem to osiągi lepsze od i5-750, tylko czy warto pakować się w tak starą architekturę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...