Skocz do zawartości
Bielik645

Prawie nowy komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Robię upgrade komputera i mam parę pytań. To części jakie mam zamiar kupić.

Intel i5-4670

MSI Z87-G43

Crucial DDR3 2x4GB 1600MHz CL8 Ballistix Tactical  SIlentiumPC Fortis HE1225

SilentiumPC Brutus 410

Mam ze starego zestawu (na razie nie zmieniam):

Radeon HD4850

Corsair vx450 450W 

Czy zasilacz wytrzyma?

Pamięci szybsze czy te wystarczą?

Chłodzenie będzie dużo cichsze? Raczej nie będę podkręcał

Proponujecie inną płytę?

Za parę miesięcy zmienię kartę i pewnie zasilacz.

Kojarzycie stronkę http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp. Tam w stopce pisze Electrolytic capacitor aging. When used heavily or over an extended period of time (1+ years) a power supply will slowly lose some of its initial wattage capacity. We recommend you add 10-20% if you plan to keep your PSU for more than 1 year, or 20-30% for 24/7 usage and 1+ years. Myślicie że to ma duże znaczenie? Mój nie był katowany ale ma już chyba 3 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wystarczy z palcem wiesz gdzie. Te kalkulatory sa nic nie warte. Patrza sie na to osoby ktore nie maja pojecia o sprzecie i wybieraja prldukty zasilaczopodobne jak tracer, take me czy inne gowna. Markowy zasilacz ma wytrzymac prace 24/7 przy 80% obciazenia minimum 2 lata z przerwami na czyszczenie i monitorujac wentylator czy sie nie zajechal. Przy tym procku musialbys tam wlozyc jakiegos titana albo 7970 czy r9 290X i krecic do bolu zeby zasilacz zaczal sie zblizac do granicy swojej. Dopoki nie bedziesz mial zwiech albo wylaczania sie podczas obciazebnia nie ma sensu wymieniac zasilacza. Tylko czysc go z kurzu raz na rk chociaz. Bo wtedy moze sie szybko skonczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel i5-4670

MSI Z87-G43

jak nie chcesz kręcić to płyta z każdą inna literką niż Z :) np: http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85m-g43-intel-b87-lga-1150-matx-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-b85m-g43-585576/ 

chyba że chcesz kręcić to procesor z literką K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi