grzechupk Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2013 Witam wszystkich. Mam następujące problem: Denerwowało mnie wycie boxowego chłodzenia i zakupiłem cooler SPC HE1225. Poza tym CPU to i5-3570K więc skoro już dopłaciłem już do wersji umożliwiającej OC to wypadałoby go w końcu podkręcić. I tutaj niemiła niespodzianka. Pierwszy montaż był przeprowadzony nieco w pośpiechu i dałem trochę za dużo pasty termoprzewodzącej. Podkręciłem procka mnożnikiem do 4300MHz i temperatury w stresie (Intel Burn Test / OCCT) dochodziły do 82stC. Offset mam ustawiony na +0.04V - bo płyta główna (MSI Z77A-G43) nie pozwala na sztywne ustawienie napięcia. Lipa, więc odkręciłem chłodzenie, wyczyściłem starą pastę i przystąpiłem do montażu po raz drugi, tym razem staranniej. Pasty dałem mniej więcej tyle ile pokazują na filmikach z branży IT na youtube, dokręciłem solidnie cooler, ale też bez przesady. Temperatury nieco spadły, teraz max to 73stC, ale niepokoi mnie, że:1) Jest wyraźna różnica między rdzeniami, pierwszy nie dobija nawet do 60st, drugi jest trochę cieplejszy, ale dwa kolejne już przekraczają 70stC.2) W idle jest ~35stC, jednak zostawiłem program monitorujący temperatury i zanotował on skoki do ponad 50st dla dwóch z rdzeni (załączone tylko: przeglądarka, youtube i PDF-y).3) Heatpipy coolera jak i sam cooler nie nagrzewają się podczas obciążenia (są w zasadzie zimne), jednak pod koniec obciążenia procesor bardzo szybko wraca do ~35stC.4) Nie mogę uzyskać stabilności CPU dla częstotliwości rdzenia powyżej 4.3GHz przy sensownym napięciu (przy prawie 1.4V dalej występuje samoistne resety).Dodam, że przy taktowaniu 4.3GHz jest stabilnie. Wykluczam kiepską pastę dołączoną do zestawu, bo według wielu testów jest ona na poziomie dobrych i nienajtańszych past termoprzewodzących. Macie jakieś pomysły jak poprawić ten stan rzeczy? P.S.: Dodam, że na chłodzeniu dołączonym do procesora uzyskiwałem 35stC/60-70stC [idle/obciążenie], oczywiście na standardowym taktowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechupk Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2013 Może pomocna okaże się informacja, że włączyłem zbijanie mnożnika do 1.6GHz w spoczynku, ale chyba to powinno obniżać temperatury? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brym Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2013 Ten procesor sie tak grzeje. Musisz dokonac pewnych modyfikacji, żeby był chłodniejszy. http://forum.purepc.pl/topic/333053-ivy-bridge-22-nm-następcy-sandy-bridge-32-nm/ <- poczytaj te temat od mniej wiecej poczatku tego roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalek21 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2013 (edytowane) 1,4V to trochę wysokie napięcie dla IB. Ja o ile dobrze pamiętam. Na jakim napięciu takie temperatury? Przy 1,2V mam koło 60st pod obciążeniem na macho, na fortisie(HE 1225) miałem chyba coś koło 65. Ta Różnica temperatury na rdzeniach to w najlepszym wypadku nierówno rozprowadzona pasta, ale prawdopodobnie to ten lipny TIM na procesorze. A wentylator chodzi na 100%? Ja mam 4,4Ghz przy niecałych 1,2V, po prostu trafiła ci się słaba sztuka, ew. źle ustawiłeś offset. Swoją drogą 70-80st to nie są tak straszne temperatury. Edytowane 4 Grudnia 2013 przez rafalek21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...