Skocz do zawartości
bpjl

Pentium D 930 vs. Core 2 Duo E6400

Rekomendowane odpowiedzi

Znajomy poprosił mnie o budżetową modernizację swojego komputera. Zastanawiam się co będzie lepszym wyborem w zamian jego Celerona D 341 (1x2.93 GHz/256kb)?

Pentium D930 (2x3 GHz/4MB) czy Core 2 Duo E6400 (2x2.13 GHz/2MB)?

A może macie jakieś inne propozycje w kwocie ok 30zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź.

Płyta leży w domu a dokładnie nie pamiętam jej modelu ale tak na 85% wydaje mi się że jest to Gigabyte GA-965P-DS3 (rev. 1.0)

Do tego miałby zasilacz CHIEFTEC GPS-350EB-101 A i swoją starą grafikę GF7300GS (akurat na tym mu kompletnie nie zależy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiałem się, że płyta może nie obsłużyć C2D :).

Może zamiast E6400 wybierzcie E5200? 45nm, wyższy zegar i bezproblemowe OC do poziomu co najmniej 3.33 GHz. Mobo w rewizji 1.0 może być kłopotem, choć po chwili googlowania wywala opinie pokroju "Oficjalnie ,płyta GA-965P-DS3 (rev. 1.0) i E5200 na biosie 14b śmigaja jak należy .Procek robi spokojnie 3,7ghz na 1,2 v.", "(...)currently sitting at 3.8ghz stable with an E5200 and 965P DS3 V.1 with the latest BIOS.".

Poszukaj, jak się sprawa miewa i zdecyduj - IMO E5200 byłby jak najbardziej trafnym wyborem.

@Tapatalk

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz zerknąłem w download gigabyte gdzie jest dokument z listą obsługiwanych procków dla tej płyty - http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2314

Ciekawet czy N/A przy wersji biosu oznacz że procesor nie współpracuje czy że nie by ł testowany. Jest tak przy wszystkich na rdzenieu Wolfdale, czyli od E5200 do E6500. Co dziwne E6400 wogóle nie ma w tym spisie.

Swoją drogą od biosu F11 wprowadzono wsparcie dla Intel E6420 & E6320. 

Zastanawiam się czy zaryzykować. 30zł to nie majątek więc jak E6400 nie ruszy to będę kombinował dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie pisali coś o biosie "F14D". Poszukaj, powinieneś znaleźć w sieci, jak się sprawa ma.

Mi udało się uruchomić E5200 na budżetowym ASRocku z chipsetem VIA. Przy ostatnim oficjalnym biosie działał na 1200 MHz, po wgraniu customa z sieci nie dość, że bangla, to jeszcze z FSB 266/QPB 1066 :).

Tak czy inaczej C2D E6400 będzie potężnym postępem względem Celerona D, jak i D930.

@Tapatalk

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż. W sieci ludzie na forach poruszają kręcenie E6400 na tej płycie oraz pojawiają się oferty sprzedaży więc widać że działą to razem. Tylko nie wiem jakie rewizje płyt oni mają.

Kto nie ryzykuje ten nie ma :P Kupię spróbuję i napiszę co i jak.

Narazie dzięki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzisz! Zerknąłem na Dual Core a nie na Core 2 Duo. Mój błąd. Dzięki za sprostowanie.

-=EDIT=-

Core 2 Duo E6400 + Gigabyte GA-965P-DS3 (rev. 1.0) + bios F14 = wszystko działa w 100% elegancko :)

Dzięki wszystkim za pomoc.

Edytowane przez bpjl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi