Nols Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2013 Witam,Zamówiłem na Morelach zestaw w oparciu o ten polecany z listopada za 2800zł (z drobymi modyfikacjami):Intel Core i5-4670 BOXASRock Z87 Pro3Corsair VS 550WSeagate Barracuda 1TBSilentiumPC Gladius M40Pamięć dokupuję osobno. Chciałem spytać czy Kingston HyperX DDR3 2x8GB 2400MHz KHX24C11T3K2/16 będzie dobrze współgrać z płytą i procesorem.Zdaję sobie sprawę, że na chwilę obecną wystarczyłoby i 8GB, ale mam do wydania środki na koncie w Empiku i chcę to dobrze spożytkować i miećspokój na dłużej. W gry raczej nie gram, za to zajmuję się trochę grafiką 2D więc spora ilość ramu jak najbardziej wskazana. Będę też dokupowałdysk SSD ale to osobna kwestia:)Będę wdzięczny za informacje na temat kompatybilności tej pamięci Kingstona z i5-4670 iASRock Z87 Pro3. Myślałem też ew. o GeIL DDR3 16 GB 1866MHZ Dual Leggera CL10, ale jest ledwie 50zł tańsza a jednak wolniejsza.Co myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2013 (edytowane) Kompatybilność pamięci dla ASRock Z87 Pro3. W obecnych czasach kontroler pamięci siedzi w cpu, więc od niego zależy jak sobie poradzi z ramem. W teorii nie powinno być problemu, w praktyce wychodzi różnie. Edytowane 27 Listopada 2013 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2013 2D to jednak nie 3D, ale moge sie mylić. Więc IMO 1866 mogło by wystarczyć. Odłożyłbyś sobie na jakiś dysk SSD minimum 128GB. Część na system, a reszte na program. Nie wiem ile tam danych zajmuje twoje projekty i sam program, ale komfort pracy na SSD może znacznie wzrosnąć. O systemie nie wspominam bo to rzecz oczywista. IMO dzisiaj SSD to podstawa. Zwlaszcza jak dużo się korzysta z Windowsa i różnorakich programów. Po prostu nic nie muli. Skraca się czas oczekiwania na otwarcie,zapis. Tak więc ja bym brał te 1866. Różnica nie będzie aż tak znaczna w przepustowości. O ile w ogóle to wykorzystasz w programie na którym pracujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nols Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2013 Dzięki za szybkie i wartościowe odpowiedzi. Czyli w skrócie: powinno być ok, ale warto pomyśleć czy się opłaca. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś uwagi to oczywiście chętnie wysłucham:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2013 Z tymi przepustowościami pamięci to bardzo różnie. Jak kolega Devil napisał, może nie być wielkiej różnicy ( 1866 vs 2400 ) w Twoich zastosowaniach. Praktycznie trzeba wybierać podzespoły pod konkretne rzeczy. Np. u mnie, zastosowanie ramków 2400 vs 1600 dało ponad 35% spida. Ale to głównie symulacje, obliczenia itp. Nie wiem jak ma się to w grafice 2D, bo nigdy się w to nie bawiłem. Może być też tak, że warto byłoby wziąć 32gb 1600 zamiast 16gb 2400 i jakiś mały ramdysk, jeżeli wykonywana przez Ciebie praca często odwołuje się do dysku ( zapis/odczyt małych ilości danych ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...