Skocz do zawartości
oSiK

Zakup laptopa +/- 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Przyznam, że przekopiowałem swój post z jednego z laptokowych for - jestem ciekaw co jesteście w stanie zaproponować. 
Moje wymagania poniżej Dołączona grafika

BUDŻET: 2500zł, jestem w stanie dołożyć stówkę, jeżeli ma to zmienić cokolwiek na plus.
ROZMIAR: 13.3" - 15.6" - nic mniejszego, nic większego. 
LUBIANI: Asus (Eee zalewałem wszystkim, działa do dziś), Samsung, Sony (pod warunkiem, że będzie spasowany lepiej niż VAIO z serii VPCEH), Apple (niestety chyba nie w tym budżecie...)
NIECHCIANI: HP (uraz po Pawulonie dv6700, chyba że ProBook'i mają ciekawą ofertę...)
DO CZEGO MA SŁUŻYĆ (w kolejności od najważniejszego):
1. Internet, muzyka z serwisów strumieniowych
2. Gry - niezbyt wymagające, tytuły z abandonware, menadżery piłkarskie, miło byłoby gdyby na rozsądnych detalach odpalił TF2 - korzystam często ze Steam.
3. Filmy - wiadomo, czasem nie chce wychodzić się z łóżka, a film by się obejrzało Dołączona grafika
4. Prace w Corelu, pakiecie biurowym
POŻĄDANE CECHY (w kolejności od najważniejszej):
1. Jakość wykonania - po VAIO mam uraz do źle spasowanej klawiatury z resztą obudowy, choć do pracy laptopa nie mam zastrzeżeń.
2. Matryca - chciałbym w miarę możliwości matową.
3. Długi czas pracy - chociaż i tak zawsze mam ze sobą ładowarkę - tutaj ukłon w kierunku MSI, który dołącza teraz takie mini-size.
SPOSÓB UŻYTKOWANIA: sporadycznie powędruje ze mną do pracy, ale mam blisko, więc ciężar nie gra roli. Ma spełniać rolę "kolanowca".
GRY/DETALE: jak wspomniałem - abandonware, klasyki gatunku, menadżery piłkarskie, ale także nowsze tytuły w stylu TF2 czy Limbo - nie zależy mi na nie wiadomo jakich detalach - typowo do gier mam blaszaka i konsole. 
CZAS PRACY: rzecz tak indywidualna, że ciężko określić konkretną wartość - możliwie długo.
SPOSÓB ZAKUPU: internet, bądź sieciówka
OS: nie mam przekonania do Windowsa 8, a nowe laptopy przestają akceptować Windowsa 7 - przykładem może być niedawno kupiony MSI z "mega" promocji pewnego sklepu. Jeżeli nie będzie to iOS ( Dołączona grafika ), to wolałbym Windows 7, w ostateczności ta ósemka...
MATRYCA: matowa
WYGLĄD (podam przykładowe typy):
- SAMSUNG ATIV Book9 NP905S3G-K01PL
- HP Envy Spectre XT 13
- MacBook Air 13"
- HP ProBook 450
- Dell Vostro 2521
KIEDY PLANUJĘ ZAKUP: od razu
JAK DŁUGO PLANUJE UŻYWAĆ: aż nie padnie
RODZAJ DYSKU: mile widziany SSD na system ze standardowym HDD na resztę, ale upierać się nie będę. Przedział 500GB - 1TB wystarczy w zupełności.
NAPĘD: zbędny, nie korzystam w komputerze od dawna

Znalazłem takie typy w razie czego:

ASUS
ASUS K56CB-XO073 - 2499zł - bez systemu, na i5
ASUS K56CB-XO100H - 2999zł - Windows 8, i7 - ale czy warto dopłacać?

SAMSUNG
SAMSUNG ATIV Book9 NP905S3G-K01PL - 2599zł - Windows 8, na plus biała obudowa

HP
HP 450G1 E9Y09EA- 2518zł - Windows 7, ale boli integra i mała ilość RAM[/size][/background]
Laptop HP Envy Spectre XT 13 - tylko znowu ta integra... ale ładna stylistyka[/size][/background]

SONY
SONY SVF1521F6EB.EE9 - 2438zł - Widnows 8, tylko boje się o jakość wykonania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi