Vallo Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2013 (edytowane) UPDATE - nowy problem kilka postów niżej Witam forumowiczów Założenia docelowe - bardzo wydajny komp na dłuższy czas. Plan: 1.wymiana procesora, płyty głownej, pamięci - 2000zł - teraz 2. wymiana reszty - x zł w przszłym roku Ponieważ uzbierałem trochę gotówki chcę zainwestować w kompa, generalnie muszę wymienić wszytko łącznie z monitorem, celu w high end co daje sumę kilku tysięcy złotych więc postranowiłem robić to etapami. Posiadam: procek - core 2 duo E7200 grafa - geforce 9600 GSO zasilacz - be quiet StraightPower 400W planuje zakupić Intel Core i5-4570 może i5-4670 plus płyta główna plus pamięć. Pytania: 1. Patrząć na TPW zasilacz powinien poradzić sobie bez problemu skoro działa teraz? 2. Czy warto wsadzać starą kartę graficzną czy lepiej oprzeć się na integrze do czasu zakupu czegoś porządnego? 3. Czy może lepiej kupić jakąś tania karte graficzną czy lepiej nie ryzykować przy małej mocy zasilacza? Budżet to ok 2000 złotych ale może być i więcej. W drugim rzucie będę wymieniał monitor, grafikę, zasilacz, obudowę i dyski na co planuję przeznaczyć jakieś 4000. Planuję to na przyszły rok ale czekam na jakiś monitor który będzie mnie w pełni satysfakcjonował a narazie takiego nie wiedzę w cenie do 2000 więc wymieniam tylko procesor aby usprawnić sobie pracę i wygodę. jak ktoś ma jakieś inne pomysły też z chęcią wysłucham. Edytowane 29 Listopada 2013 przez Vallo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2013 Załorzenia Popraw to... Do czego będziesz wykorzystywał komputer? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2013 Wymiana - najlepiej teraz .Będziesz kręcił ?Bez OC to I5 4430 lub droższy I5 4570 + Gigabyte B85-HD3 lub MSI B85-G43 .OC - I5 4670K + MSI Z87-G43 .Do obu 4-8 GB ramu , DDR3 1333 mhz / 1 600 mhz ( zależnie co w danym momencie będzie tańsze ) .Zasilacz na razie da radę , ale przy zmianie karty wartko go wymienić .Tego 9600GSO na razie zostaw . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vallo Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2013 Popraw to... Do czego będziesz wykorzystywał komputer? Masakra...piękny początek nie ma co... Generalnie aby uprościć sprawę powiedzmy że bardziej gry niż zastosowania profesjonalne. Wymiana - najlepiej teraz . Będziesz kręcił ? Bez OC to I5 4430 lub droższy I5 4570 + Gigabyte B85-HD3 lub MSI B85-G43 . OC - I5 4670K + MSI Z87-G43 . Do obu 4-8 GB ramu , DDR3 1333 mhz / 1 600 mhz ( zależnie co w danym momencie będzie tańsze ) . Zasilacz na razie da radę , ale przy zmianie karty wartko go wymienić . Tego 9600GSO na razie zostaw . OC rozważam jako coś co przedłuży życie procesora po 2-3 latach więc pewnie druga opcja. Dzięki za radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2013 (edytowane) http://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-hd7870-xt-tahiti-le-1000-5000-double-dissipation-2gb-ddr5-256bit-2xdvi-hdmi-2xdisplayport-box-fx-787a-cdfc-le-586531/ http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4670k-3-4ghz-lga1150-box-haswell-bx80646i54670k-kod-do-gry-grid2-w-zestawie-546530/ http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z87-g43-lga1150-intel-z87-4xddr3-vga-gblan-atx-z87-g43-haswell-581869/ Do tego 8GB RAM. Sprzedasz to co teraz posiadasz i się zmieścisz w 2000zł. Sprawdź tylko czy Twój zasilacz ma dwa złącza 6 PIN. Edytowane 2 Października 2013 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakal84 Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2013 Odpuść sobie te płyte głowną MSI dużó ludzi ma z nią problemy. 1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2013 shakal84, przestań spamować, masz jakieś konkretne info o konkretnej płycie pisz. Sranie tego samego w każdym temacie i to po 13 dniach braku aktywności w temacie traktuję jako zwyczajny spam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vallo Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2013 Witam Po modernizacji procesora chcę kupić kartę graficzną. Pierwotnie planowałem wymienić ją razem z zasilaczem ale po analizie doszedłem do wniosku że nie potrzebuję nowego i wystraczy mi taki jaki mam, co nie znaczy że nie chcę go jak najlepiej wykorzystać. Procesor - 4670K Zasilacz - be quiet! StraightPower 400W z jednym kablem zasilania PCIe 8 GB RAM 3 dyskiw tym 1 ssd, reszta satndart, nic dodatkowego Kasa do 1000 PLN ale celuję w coś tańszego. Przeglądając testy Radeona R9 270X stwierdziłem że coś takiego jest dla mnie zupełnie wystarczające. Lecz niestety: http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-dual-x-r9-270x-2gb-gddr5-oc-with-boost-11217-01-20g-611373/ tutaj widać dwa gniazda zasilania więc niestety mój zasilacz odpada. Ale przy R9 270 już znalazłem zdjęcie z tylko jedną wtyczką: http://images.bit-tech.net/content_images/2013/11/amd-radeon-r9-270-review/270-8w.jpg Czy wszytkie R9 270X mają dwa gniazda zasilania a R9 270 jedno? Czy to w ogóle jest dobry wybór pod kątem mojego kompa i zasilacza? Czy nie lepiej kupić GF 660? One chyba mają też jedno gniazdo zasilania? Chociaż GF 660 Ti mają już dwa. Może coś starszego? Nie wiem na co się zdecydować, różnice wydajności poniżej 5% nie są dla mnie istotne, ważniejsza jest kultura działania. Proszę o wszelkie rady i podpowiedzi co wybrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2013 Z tego co widzę to ten konkretny BQ SP ma 2x6pin ( jedno rozłączalne 6+2 pin ) a R9 270X od Sapphire wymaga właśnie 2x6pin . Chyba że masz starszą rewizję lub urwany jeden przewód , jak nie potrzebujesz złącz molex ( potrzebne są dwa ) to możesz zastosować przejściówkę 2xmolex - 6pin . Przejściówka kosztuje kilka zł , często dodawana jest także do kart . GTX660 nie ma sensu brać , taniej masz nie wiele słabszą GTX650Ti Boost . Dopiero GTX660Ti / GTX760 ( w zasadzie te same karty ) są warte uwagi . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vallo Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2013 Być może jest starsza rewizja. W instrukcji mam podane że 2 przewód pcie był dostępny od modelu 450W. Ale rzeczywiście to co mam to jedno rozłączalne 6+2 pin, powinienen to zaznaczyć. Ale pomysł z przejściówką rewelacyjny bo oczywiście z biegiem czasu coraz więcej niepotrzebnych molexów w obudowie. Właściwie dzięki temu problem się rozwiązał bo mogę swobodnie wybrać co najlepiej mi pasuje patrząc jedynie na ogólny pobór prądu i chyba będzie to jakiś R9 270X właśnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mloncur Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2013 Odpuść sobie te płyte głowną MSI dużó ludzi ma z nią problemy. Jakie są te problemy jeśli można wiedzieć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...