lewo Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2013 (edytowane) Witam, szukam laptopa używanego. Nie orientuje się, lecz ze względu na zasoby i awaryjność chciałbym coś sprawdzonego. Typu IBM T60, tylko zastanawiam się czy jest coś z lepszymi bebechami i baterią?Wymagania:- czasem jakaś mathematica, jakieś programowanie raczej bez zaawansowanych rzeczy typu autocad czy photoshop- oglądanie filmów itp w domu i przeglądanie neta na dworze ( zależy mi głównie na matowej matrycy , nie znam się na rodzajach, ktoś podpowie? )- żeby bateria trzymała nie tak krótko jak w T60, dobrze by było z 1h-1.5h- bezawaryjność, cichość, wykonaniei potrzebne mi jakieś praktyczne tipy, czy te refurbished są warte uwagi czy połowa podzespołów noname i głośna i nie warto brać? na co zwracać uwagę w laptopach używanych? jak to jest z gwarancję typu 3miechy czy coś udzielaną przez sklep, warto do tego dopłacać czy ta gwarancja to pic na wodę?np. coś takiego:http://allegro.pl/laptop-ibm-t400-2x2-4-2gb-ddr3-160gb-xp-fv-torba-i3741613290.htmlbędzie dobre? czy rozdzielczość już zbyt słaba?ten z trochę lepszym ekranem:http://allegro.pl/thinkpad-t400-p8600-2-4-2gb-160g-14-1-wxga-led-fv-i3737355268.html Edytowane 30 Listopada 2013 przez lewo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spyx Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2013 (edytowane) Na Twoim miejscu brałbym coś z procesorem i3, co prawda troche więcej, ale przepaść wydajnościowa. Lepiej kup miesiąc później i ciesz się z wydajniejszego sprzętu. Bateria 1,5h przy tak starym sprzęcie to musiała by być, chyba wymieniona niedawno. Ponieważ spora grupa użytkowników myśli, że skoro laptop jest podpięty na stałe do sieci/ albo bateria jest schowana w biurku, to się nie zużywa. Żeby bateria trzymała to musi być używana na bieżąco, mieć cykle ładowania rozładowania. A jak ja widze jak sprzedają dwuletnie macbooki i pisza że bateria ma 40cykli to mnie, aż coś bierze. Jakby to było coś dobrego. To tak jak z sprzedawanymi autami "jeżdzil dziadek do kościoła", a na youtube filmik z uno z dziadkiem w roli głównej. Wpisać w search "dziadek uno". Dobra troche mnie poniosło. Pozdrawiam Edytowane 1 Grudnia 2013 przez Spyx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2013 prędzej skłaniam się do coś w stylu T400, D630 za ~700/750zł niż i3. przepaści są dwie, cenowa i wydajnościowa :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sln Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2013 Jesli mogę dodać coś od siebie, ostatnio monitorowałem kończące się licytacje i sprawne sprzęty na i3 mozna wyrwać już w cenach 850-950zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spyx Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Wiele nie szukalem, a tu aukcja od osoby prywatnej w cenie 1000zl z windowsem. http://allegro.pl/asus-k52f-sx002v-i3-2-13ghz-4gb-ram-320gb-dysk-i3744240324.html Także radzę dobrze poszukać i na pewno coś znajdziesz, w licytacjach napewno uda się wyrwać taniej. Edytowane 1 Grudnia 2013 przez Spyx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2013 mi się wydaje, że okazje w tych cenach muszą być czymś spowodowane, mi się wydaję że lepiej kupić dobrze wykonany model, bo raczej z wydajnymi laptopami sprawnymi , ludzie nie sprzedają okazyjnie.po za tym za 1100 chyba już są nowe jakieś lapki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spyx Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2013 Mozesz sie zastanowic nad jakims acerem. Brat kupil dawien dawno temu i dziala do dzis. Byl to wtedy najtanszy nowy laptop na allegro. Czyli reguly nie ma czy topowa marka, trzeba troche szczescia do elektroniki. Ale wynalazki typu "medion" bym sobie odpuscil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzoe Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2013 Ja bym sugerował np. HP EliteBook 8440p. Uzasadnienie: - matowa matryca przy używaniu laptopa na zewnątrz to moim zdaniem mus - rozdzielczość 1600 x 900 jest wygodniejsza niż standardowe 1366 x 768 - skoro będziesz nosić komputer to 14" jest bardziej poręczne niż 15,6" - procesor i5 pierwszej generacji jest ciut wydajniejszy niż Core2 Duo Teraz nie znalazłem dobrej oferty, tylko jedną bez dysku za 920 zł, ale widywałem je poniżej 1000 zł. Z drugiej strony to może być dobra oferta, bo i tak sugerowałbym wymianę dysku na SSD - to przyspiesza pracę komputera bardziej niż szybszy procesor czy więcej pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2013 (edytowane) nie wiem jak hp w tej serii jest wykonany, ogólnie wolałbym tą firme omijać.bardziej skłaniam się na lapka w granicach 700zł w parameterach coś:matryca: 1366+ x 768+, matowadysk: 100/160gbram: 2gb ddr2/ddr3procek c2d 2ghzbateria: 1.5h przy średnim użytkowaniui sprawdzone wykonaniegrafa: oby nie z tych wadliwych GeForcówto co proponujecie jest gdzieś 300zł droższe, niewiadomo jak z sprawnością i wykonaniem tych modeli ( nie znam się ), nowsza technologia proca != sporo lepsza wydajność przy tej samej ilości ghz, jedynie co przemawia to fajne matryce i lepsze baterie. tylko boję się trochę kupować jakieś asusy/hpki używki, jeśli widziałem nówki które są wadliwe u kolegów i akurat ja tutaj nie mam wyboru odnośnie modeli.edit: skusiłem się na tego laptopahttp://allegro.pl/hp-probook-i3-380m-4x2-53ghz-3gb-250gb-biznes-i3756876398.htmljak oceniacie wybór? Edytowane 2 Grudnia 2013 przez lewo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sln Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2013 Dobry wybór w tej cenie, i3, pamięci na DDR3 - można w razie potrzeby tanio rozbudować nawet do 8GB, bateria działająca, w tej cenie dobry zakup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spyx Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2013 (edytowane) No i bedzie potworem w porównaniu z początkowym zarysem. Dobra cena, przyzwoite wnetrzności. Fajnie, że mogliśmy Cię nakierować. Mam nadzieję, że z zakupu będziesz zadowolony. Pozdrawiam Edytowane 4 Grudnia 2013 przez Spyx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...