Rufio Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Czemu moja siec ani internet nie chce dzialac kiedy WAP jest podpiety do switcha (swoja droga jak to ma byc podpiete UP>port, port>port????) a switch rozdziela neta na siec??? Smiga az milo jak zamiast switcha dam Huba, o co chodzi??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pl00b00 Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 mozna dokladniej bo za bardzo nie da sie wywniskowac cos steko. na koncu jakis belkot tylko :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rufio Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 WAP (D-Link DWL 900AP+)<-----> HUB<---------->Kompy wszystko dziala OK WAP (D-Link DWL 900AP+)<-----> SWITCH<---------->Kompy siec sie wali, nie ma netu. Ewidentnie tutaj problemem jest switch, sprawdzalem na conajmniej 5 modelach i na kazdym to samo, wystarczy wpiac jakiegokolwiek huba i wszystko dziala OK. Zastanawiam sie czemu jak jak wpisze komende arp -s 192.168.0.1 00-00-00-00-00-00 (oczywiscie adres fizyczny jest inny) to ida i wracaja pingi do serwa i zaczyna dzialac net (kulawo ale dziala). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Cross jakiś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 troche to dziwne :| qmpel tak mial..... pozaciskal kabelki wg standardu i zaczelo mu chodzic na switchu ;) sproboj zacisnac jeden kabel wg standardu i sprawdz czy chodzi...... ParanoiK i PIT: nie czepiajcie sie, ze znowu o standardzie mowa - znam Wasze zdanie :!: ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rufio Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 troche to dziwne :| qmpel tak mial..... pozaciskal kabelki wg standardu i zaczelo mu chodzic na switchu ;) sproboj zacisnac jeden kabel wg standardu i sprawdz czy chodzi...... ParanoiK i PIT: nie czepiajcie sie, ze znowu o standardzie mowa - znam Wasze zdanie :!: ;) Nierozumiem, miedzy WAP a Switchem ma byc krossowany kabel ?? Ja mam wszystkie pozaciskane normalnie tj. 1:1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 :lol: czytaj dokladnie :!: wg. STANDARDU, a standard to nie jest 1:1 :!: http://www.apro.ko.pl/Zagniatanie.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rufio Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 :lol: czytaj dokladnie :!: wg. STANDARDU, a standard to nie jest 1:1 :!:http://www.apro.ko.pl/Zagniatanie.html Sluchaj a w takiej sytuacji?? Ktory kabel ma byc zacisniety jak ?? Jestem w tym lewy szczerze mowiac a niestety nie moge experymentowac ze wzgledu na warunki w sieci. WAP | | HUB<---->Kompy | | Switch<---->Kompy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 to zalezy :? zobacz jak masz zacisniety kabel WAP <-> HUB i zacisnij go (wg standardu albo 1:1 albo cross). HUB <-> SWITCH <-> HUB 1:1 (standard). tzn, jeden z nich moze byc croxx (jezeli SWITCH posiada UPLINK, jezeli nie to same proste). (co do tych kabli to sie moge mylic -> nikt nie jest bezbledny ;) poszukaj tutaj, bo byl taki temat ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rufio Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 to zalezy :? zobacz jak masz zacisniety kabel WAP <-> HUB i zacisnij go (wg standardu albo 1:1 albo cross). HUB <-> SWITCH <-> HUB 1:1 (standard). tzn, jeden z nich moze byc croxx (jezeli SWITCH posiada UPLINK, jezeli nie to same proste). (co do tych kabli to sie moge mylic -> nikt nie jest bezbledny ;) poszukaj tutaj, bo byl taki temat ;)) Sluchaj bo w mojej sytuacji WAP<--->HUB<--->Kompy dziala wszystko OK. Problem jest jak dam za albo zamiast HUBA-Switcha. Problem wtedy jest na wszystkich kompach, nawet tych podpietych do HUBA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 to wrzuc Hub <-- kabelek 1:1 wg standardu--> switch jak nie bedzie dzialac to nie wiem :? btw, jak podpinasz cos do switcha to sie lampki swieca :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rufio Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 to wrzuc Hub <-- kabelek 1:1 wg standardu--> switch jak nie bedzie dzialac to nie wiem :? btw, jak podpinasz cos do switcha to sie lampki swieca :?: w tej chwili mam HUB<--kabelek taki jak mialem do kompa--->Switch lampki w switchu oczywiscie sie swieca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PhantomG Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Ja wiem jedno wszystkie kable 100Mbit/s powinny być zaciśnięte wg standardu. Wtedy wszystko chodzi git. A myślisz że czemu ten kabel nazywa się skrętka (crosed) a nie jakiś pierdzielony paraler. Prąd i tak płynie w 4 drutach z 8. Nie wiem jakie to ma znaczenie ale te druty są specjalnie poskręcane w kablu i specjalnie tesh cza łączyć wtyczki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Ja podam jeszcze inny powod po co jest standard. - Chociazby po to aby ewentualna koniecznosc zacisniecia koncowki nie musiala sie skonczyc ponownym zacisnieciem, a nastepnie po ustaleniu co jest nie tak wedrowka na drugi koniec kabla... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Mwoiac krótko: swiche sa lepsze i tyle! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 Po przełącznicy tak zaraz homorosły haker-lamus nie puści sniffa... trza się trochę więcej nameczyć. Co do asymilacji dlinka z przełącznicą. Mój kolega łączył na tym samym dwie sieci. I sie zero dogadywało.. tera to 900AP+ sprzedaje bo go choroba weżmie... jak połączy zwykłą kartę WA do serwera i puści dalej to ok... a jak chce na czysto dwa WAP ze sobą zasymilować... dno... Wydaje się nam że to problem innych firm... może jakbyś mial przełącznicę D-linka? Jak wiesz d-link trochę przerobił swoje urządzenia bo jako jeden z pierwszych wpadł na pomysł kodowania 256bit kluczem... moze przy okazji cos jeszcze spaprali... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rufio Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 Kurde moglby ktos z Was powiedziec mi ktory kabel (ja mysle ze WAP<---->HUB) mam przerobic i jak? 1----? 2----? 3----? 4----? 5----? 6----? 7----? 8----? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 Ja wiem jedno wszystkie kable 100Mbit/s powinny być zaciśnięte wg standardu. Wtedy wszystko chodzi git. A myślisz że czemu ten kabel nazywa się skrętka (crosed) a nie jakiś pierdzielony paraler. Prąd i tak płynie w 4 drutach z 8. Nie wiem jakie to ma znaczenie ale te druty są specjalnie poskręcane w kablu i specjalnie tesh cza łączyć wtyczki. No tak niedokonca bo w pozostaly 4 kablach tez "plynie prad" a dokladniej jest napiecie tyle ze niesluza one d transmisji danych ,a srecone sa po to i w taki sposob aby pola elektormagnetyczne wytwarzane przez skretke i inne kable wzajemnie sie znosily tym samym sstanowi to ekran dla kabla i chroni przed zakloceniami, w FTP dodatkowo mamy folie aluminiowa ktora stanowi drugi eran kabla (a raczej pierwszy bo skrecone przewody niesa liczone jako ekran - ja tylko tak to nazwalem ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 ja widzialem kiedys skretke z dwoma ekranami, to jest cos ;) ale nie chcialem jej kupywac (3 czy 4zl za metr chcieli w sklepie :(). kazda para ma swoj ekran + jeden ekran jak w FTP ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rufio Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 OK, dzisiaj dalem crossa miedzy HUBa a Switcha i to nic nie daje. Teraz bede probowal dac crossa miedzy WAPa a HUBa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 1 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2003 Podobno 900AP+ nie dzialaja ze switchami w trybie wirelles client tylko w trybie acces point. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 2 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2003 ja widzialem kiedys skretke z dwoma ekranami, to jest cos ;) ale nie chcialem jej kupywac (3 czy 4zl za metr chcieli w sklepie :(). kazda para ma swoj ekran + jeden ekran jak w FTP ;)wg. niektorych tutaj taki kabel nie zadziala bo nieuzywane pary nie moga byc oddzielone od uzywanych bo wtedy nie dziala ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 2 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2003 :lol: o tym nie pomyslalem :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...