zielok100 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2013 Witajcie. Właśnie nabyłem Fractla R3 i teraz muszę coś zrobić z chłodzeniem środku. Plany są aby były 2 wentylatory z przodu, 2 u góry i 1 z tyłu.W obudowie są 2 fabryczne wentylatory i mam jeden wentylator który kupiłem kiedyś przy okazji zakupów na morele : http://www.morele.net/arctic-cooling-f12-120mm-401722/Niedługo będę robił ponownie zakupy z kolegą. Nastawiamy się głównie na elementy chłodzenia.I teraz moje pytanie. Czy zostawić 1 wentylator fabryczny z przodu i jeden fabryczny z tyłu, a ten który mam kupiony dać na przód obudowy, a na górę dokupić dwa nowe wentylatory?Któe wentylatory są ważniejsze (chodzi mi o to które muszą być wydajniejsze) te z przodu czy te u góry / z tyłu ?Ostatnie pytanie, potrzebuję jeszcze 2 wentylatory i co kupić? Czy kupić jeszcze 2 takie : http://www.morele.net/arctic-cooling-f12-120mm-401722/ - posiadają 9 łopatek, czy coś innego? Cena najlepiej właśnie ok 20zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zapoznaj się z tym artykułem: The Big Air Cooling Investigation Na przykładzie Define R3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielok100 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2013 Jutro popatrzę, dzisiaj ledwo siedzę i podziwiam mojego Fractala ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielok100 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2013 Nie jestem zbyt dobry z angielskiego, ale z tego co zrozumiałem to nie chodzi tyle o ilość a ile o sposób ich rozmieszczenia, tym samym moje plany się zmieniły i nie będzie 5 a 4 wentylatory w obudowie, jeden z tych które są włożę do mojego zapasowego zasilacza Chiefteca GPS gdzie wentylator bardzo terkocze i gdy miałem podłączonego go na kilka dni do HD7850 + G540 musiał w IDLe pracować pasywnie, kupię 2 sztuki Enermaxa UCTB12 jeden na tył, i jeden na górę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2013 Dobrze rozumujesz. Wentylator na górze z tyłu daje świetne rezultaty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielok100 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2013 Ok, dzięki za pomoc, teraz tylko czekać aż ktoś ze znajomych będzie robił zakupy w jakimś sklepie internetowym ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielok100 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2013 Co będzie lepsze?be quiet! wentylator PURE WINGS 2 czy enermax uctb12 (potrzebuje jeden wentylator w pion a drugi w poziom, chcę ciszę i wydajność) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2013 Mi kiedyś na allegro udało się kupić po mega taniości (39 zł szt.) 3 wentylatory bequiet SilentWings USC. Nówki sztuki. Lepszych nigdy nie miałem. Są rewelacyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielok100 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2013 Kolega niedługo zamawia jakieś rzeczy na Saturionie i tam są po niecałe 30zł więc warto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielok100 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 Dobra ponawiam pytanie. Sprzedałem wentylatory Fractala z obudowy Fractal R3. Muszę kupić jakieś 3 wentylatory (jeden na przód, jeden na tył i jeden na górę). Mam w domu Artica F12 i Zephyra i nie chcę już takich wentylatorów. Mam też Coolink Green Silent Fan X12 - na maksymalnych obrotach słyszalny tylko szum powietrza, ale co z tego jak na niskich obrotach terkocze wentylator. A więc muszę kupić 3 wentylatory do 30zł za sztukę w tym muszą być cisze w poziomie. Ja mam dwa typy : Enermax UCTB12 Be Quiet! Pure Wings 2 12cm Którego wybrać, dlaczego? a może jest coś lepszego? (wiadomo muszą powiać trochę chłodem i na dyski, ale muszą być ciche no i wydajne) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...